Artikel

Irman Smajic: ”Jag åker till Vegas för att gå loss och vinna”

Med tolv mil enkel väg till träningen och två barn kunde man tänka sig att möjligheterna att satsa på elitidrott är begränsade. För Irman Smajic stämmer inte detta. Han är landslagets tungviktare som enligt sig själv gled in på ett bananskal. Inför sitt tredje mästerskap vill han visa att han är här för att stanna. Vi sitter ner efter ett svettigt träningspass, för att bara vara någon vecka innan ett stort mästerskap är det en avslappnad och glad fighter vi möter.

Idag är det måndag och på torsdag åker ni till Vegas. Var detta sista träningspasset?

Sista träningen hemma blir imorgon, sedan blir nästa pass i Vegas någon gång i helgen. Den hårda träningen är gjord och bara det roliga är kvar.

Hur är formen?

Formen är jävligt bra! Trots att jag har haft problem med skador tidigare i år, bland annat ett brutet revben. Sista 6 veckorna har jag varit helt läkt och kunnat köra på ordentligt. Jag har provat laserbehandling för revbenet och det var över förväntan! Jag har jobbat mycket med det mentala förutom fysiska formen.

irmanjorup

På vilket sätt har du lagt upp din träning?

Jag åker 12 mil enkel väg för varje pass. Med två barn hemma. När jag började med MMA trodde jag inte det skulle funka att träna ens. Men med allt stöd hemifrån och från mina träningspartners har jag tagit kontroll över det som är kontrollerbart. Tack vare mina coacher Johan Jorup och Anders Ohlsson får jag grym träning oavsett. Hatten av till hela klubben som tar sig tid för mig även på udda tider.

 

Du mer eller mindre gjorde debut som fighter på VM. Berätta mer om det!

Min första MMA-match var på VM förra året. Mot förra världsmästaren. Snacka om att kastas rakt in det. När jag förlorade på ett jämt domslut kände jag att jag trots allt kanske hade där att göra. Efter EM där jag vann ett silver bekräftades det. I år åker jag för att gå loss och prestera. Inte som förra året då jag bara ville minimera hur mycket stryk jag ska få.

irmanfight

Stämmer det att du bara har matcherfarenhet på mästerskap?

Ja i MMA har jag bara fightats i landslaget. Det är tråkigt att inte kunna få matcher hemma. Jag har haft matcher bokade men mina motståndare ställde in. Både på Escalate Challenge i Nyköping och IRFA har mina motståndare dragit sig ur. Andra i landslaget har upp till 15-20 matcher i bagaget så det är klart att man skulle vilja ha mer erfarenhet. Men jag tycker landslaget gör ett bra jobb att ge oss stöd och mental coachning för att kunna prestera oavsett.

 

Nu är Vm inför dig, men hur ser din framtid ut som fighter?

Vet inte, just nu trivs jag väldigt bra i landslaget. Vi är ett härligt gäng och i år är tungvikten tuffare än någonsin. Proffs har jag inte funderat så mycket på, det Johan och Anders säger kör jag på. För 2,5 år sedan visste jag ingenting om MMA utan satt bara och dreglade över Alexander Gustavssons Bad Boy-tshirts. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att nu vara sponsrad av dem och Kami Sports. Vi får se vad som händer härnäst helt enkelt!

irmanpall

Avslutningsvis, hur firar du ett VM-guld?

Jag kanske först unnar mig en öl i Vegas med mina tränare. Sedan blir det en gigantisk fest hemma i Västervik med min familj och min andra familj Kampsportscentret. Jag är så tacksam till alla som har ställt upp, utan stödet hemifrån hade jag inte kunnat åka. Jag vill också tacka landslagets sponsorer samt mina sponsorer Plivit Trade och Muskelbygget!

Vi på Fighter Magazine önskar Irman och alla andra våra landslagsfighters stort lycka till i Las Vegas. Förhoppningsvis är det med guld runt halsarna vi träffar dem nästa gång.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer