Artikel

Intervju med HEMA-stjärnan Dennis Ljungqvist: – ”Sluta tveka och börja fäktas!”

Fightermag har passat på att intervjua HEMA-stjärnan Dennis Ljungqvist som tog hem guld (Långsvärd) i Nordic Historical Fencing League som avslutades i helgen.

Vem är Dennis Ljungkqist och vad gör dig till en så framgångsrik HEMA-utövare?

Jag är en snart 30 årig målare från Kungshamn som alltid har hållt på med svärd i någon form. Jag tror att det kan vara hemligheten bakom mina framgångar. Att jag alltid har fäktats. Det började med rollspel och lajv redan som 7-8 åring. Boffrade i skogen med vännerna nästan varje helg ända fram tills jag i gymnasiet började med Kendo. Efter att jag flyttat tillbaka till Kungshamn efter gymnasium och värnplikten så pendlade jag till kendo träningarna men fick inte den mängden träning jag ville ha så jag började träna boxning.

Men som den fäktaren man är så saknade jag snart svärdet. 2007 var mitt första möte med HEMA då på medeltidsveckan på Gotland. Jag var med på en tvådagars nybörjarkurs. Efter det var jag fast. 2008 startade jag och en vän(Carl Klevekil) Kungshamns Historiska Fäktskola med lite hjälp av GHFS. 2009 kom jag två i den stora långsvärdsturneringen i Dijon och vann långsvärdsturneringen på Swordfish för första gången. Efter det har det bara rullat på och har blivit ett fyrtio tal topp tre-placeringar varav 10 från Swordfish.

Du tog i år hem guld i männens långsvärd. Den mest populära klassen. Berätta lite om tävlingarna och om känslan att vinna.

Jag valde i år att gå in med en annan infallsvinkel än vad jag brukar göra. Förr har det handlat väldigt mycket om att prestera så bra som möjligt men i år gick jag bara in för att ha roligt. Tävlingarna var bra och motståndet riktigt hårt. Det jag är mest förvånad över själv är hur bra det gick. Att vinna tre av fyra tävlingar och komma trea den i den man inte vann. Visst är det roligt att vinna men när man har placerat sig så högt som jag har gjort så länge så blir det lite sekundärt.

Dennis_Ljungqvist_medaljer
Dennis medaljer

Det börjar bli dags att tala om Dennis Ljungkqist som en fixstjärna inom HEMA:n nu med alla dina meriter. Känner du större och större press och vad motiverar dig?

Det var värre förr tycker jag. Runt 2011 kunde jag känna stor press på mig att prestera. För något år sen kom jag till insikten att detta faktiskt är en bedömningssport och att det alltid finns en viss felmarginal i bedömningen. Så oavsett hur bra man är så finns alltid risken att bli bortdömd(eller räddad). Det tycker jag underlättar pressen lite.

SM i år lär bli väldigt spännande. Tänker du ställa upp i allting som förra året?

Jag har inte riktigt bestämt mig för i vilka grenar jag har tänkt att ställa upp i i år. Jag kanske till och med lägger till en gren mot i fjol. Dock kände jag att långsvärdsfäktningen blev lite lidande av sabeln och värjan i fjol på SM. Man har bara en viss mängd med koncentration för en helg och det var lite på gränsen att delta i alla tre grenar. Vi får se.

Berätta lite om din klubb som ju är väldigt liten.

Kungshamns Historiska Fäktskola (KuHFS) startades som tidigare nämnts av mig och Carl Klevekil. Men efter något år så var jag den enda instruktören som var kvar. fram till 2010 så tränade vi två gånger i vecka och bara långsvärd. Där efter la vi till ett pass som till en början skulle vara riktat mot värjfäktning enligt den Svenska manualen Palaestra Svecana från 1693. 2010 arrangerade vi Kungskrabba för första gången och har fortsatt med det. Det är ett HEMA-evenemang i mitten av Juli som är av den lite lugnare stilen. Det tredje passet i veckan byttes ut efter några år till en barngrupp.

Idag har vi en mixvapen-kurs, en renodlad långsvärdskurs och en ungdomsvänlig långsvärdskurs i veckan. Jag anser att de är viktigt att träna med fler vapenslag än bara långsvärdet för att lättare förstå sig på fäktningen och manualerna. Klubben har idag ett tiotal medlemmar. Varav tre tävlingsaktiva.

Vad är planerna för sommaren?

Till och börja med så skall jag ta en vecka ifrån fäktningen och åka till Norge och vandra. Men sen fortsätter allt som vanligt. Tre pass i veckan med fäktningen och ytligare två i gymmet. Givetvis så arrangerar vi Kungskrabba i år igen helgen den 16-17 juli.

Carl och Dennis
Carl Ryrberg och Dennis Ljungqvist

Vad har du för tips till alla som vill börja träna HEMA men kanske tvekar av en eller annan anledning?

Sluta tveka och börja fäktas! Jag tror att det är svårt att hitta en sport som har så stora variationsmöjligheter som HEMA har. Man kan sätta sina egna mål med fäktningen från att ha roligt en dag i vecka och träna till att lägga ned hur mycket tid man vill och tävla.

Vi har ju även möjligheten för den som har intresse för historia och fäktning att forska i manualer från medeltiden och framåt.

Om du vill lägga till någonting eller tacka någon/några så gör gärna det.

Jag skulle vilja tacka min klubb som står ut med mig som tränare och då kanske framför allt Marcus och Joel som hänger med mig i vått och tort. Ett stort tack till resten av HEMA Sverige som alltid levererar och stöttar varandra. Men det största tacket får nog gå till min sambo Therése som uppmuntrar mig att lägga ned så mycket tid och kraft på fäktningen.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer