Nyhet

En Gedigen Genomgång av Scandinavian Fight Night 1

Nu är det dags för en svensk proffsgala i MMA igen och som alltid när det sker så skriver jag Gedigen Genomgång ™.

Efter ett 2016 som varit extremt tunnsått med svenska proffsgalor i MMA så bestämde sig Majdi Shammas för att ta saken i egna händer och skapa Scandinavian Fight Nights. Anledningen var i grund och botten att svenska fighters på hög nivå behöver kunna gå fighter på hemmaplan.

SFN1

När både Superior Challenge och IRFA sköt upp sina respektive galor så klev SFN in och har levererat ett matchkort med en hel uppsjö av grymma svenska fighters.

Här går jag igenom proffskortet (det kommer också ske en amatörfight mellan Siehou Fawlise och Malik Jahmaze) och något som är genomgående är den höga kvalitén bland svenskarna men en del frågetecken angående vissa fighters som kommit hit från utlandet. MEN det är viktigt att inte underskatta någon i MMA bara för att den kanske inte är känd. Det finns flera fighters på kortet som absolut är farliga.

SFN1_Guram

Guram Kutateladze (5-2) vs. Arturo Chavez (6-2)

Guram är numera klassad som en svensk fighter och han tränar främst nere på RedLine i Malmö. Han kom till Sverige för att komma närmare en av sina tränare och gick sin första match i Sverige mot Jonathan Svensson på Heroes Fighting Championship där han knockade Svensson i en tuff match. Guram som har en bakgrund inom bland annat Jujutsu mötte sen Oliver Enkamp på IRFA 6 och det slutade med en förlust på domslut. Han förlorade sen en match året efter (mars 2015) på en kneebar. Recordet var 3-2 och Guram valde att hoppas upp på hästen direkt igen med en fight i juni som han vann på TKO i rond 3 mot en motståndare som har ett record på 2-9. En betydligt bättre motståndare i form av norske Joachim Tollefsen (2-1) slog Guram på domslut på IRFA 9.

Nu med två vinster i rad och med RedLine i ryggen så går snacket att Guram är i sitt livs form. Guram möter ingen duvunge utan den stentuffe Arturo Chavez som kommer från Mexiko men tränar på Gladius MMA. Arturo har tre raka segrar i ryggen och dessa har alla kommit på avslut. Arturo är känd för att vara väldigt stryktålig, ge mycket stryk och aldrig ge upp. Hans två förluster har kommit på domslut och alla hans sex vinster på avslut.

Den här matchen är öppen och dessvärre finns det inga odds (i skrivande stund) på denna match vilket hade varit spännande att se.

SFN1_Amir

Amir Albazi (7-0) vs. Rafael Czechowski (6-2)

Även detta en intressant matchning mellan två spännande fighters. Svenske Amir Albazi har faktiskt aldrig gått en proffsmatch i MMA i Sverige vilket gör fighten ännu mer spännande. Amir är en mästare när det kommer till grappling och har samlat på sig en hel rad topplaceringar på världens största BJJ-tävlingar. Redan som 16-åring var Amir en enorm talang och jag glömmer aldrig när jag för första gången såg honom gå match 2009 där han vann på RnC efter mindre än minuten. Amir är en supertalang som bör vara nära att komma in i UFC. Han är upplärd på Fight Zone Stockholm, men har bott nu en rätt lång tid i England där han tränat på en toppklubb. Amir är ett framtidsnamn som det är en ära att få se på SFN 1.

Amirs motståndare Rafael Czechowski går inte av för hackor han heller. Han är en polsk fighter som gick sin debut 2007 där han förlorade efter en brutal slam. Det dröjde hela 5 år innan han återigen gick match och då såg det bättre ut och han började vinna. Hans gedigna grapplingbakgrund och ökade skills stående kom väl till pass och han vann fyra fighter i rad innan han torskade mot Kamil Lebkowski (14-4) som nu vunnit 9 fighter i rad och fightas i WSOF. En intressant detalj om Kamil är att han gick en tuff fight mot svenske Carlos Prada som han vann kontroversiellt på ett majoritetsdomslut.

Efter Rafaels förlust så har han vunnit två fighter 2015 och säger sig vara redo att möta Amir Albazi. Det är annars inte helt lätt att få motståndare att våga gå mot fighters som Amir då han helt enkelt är så farlig.

Rafael fick brons bland Polens alla amatörfighters när han var amatör, han kom tvåa på EM i Combat och han placerade sig som trea i Polen i ADCC (2011) och i Polska grapplingcupen 2011. Hans bakgrund är grappling men han har också boxats och han är vass i ground and pound.

På pappret är Amir den bättre grapplern, mer erfarne MMA-fightern och den med bäst momentum, men Rafael är inte rädd av sig och han ska inte underskattas.

SFN1_Michel

Michel Ersoy (5-2) vs. Fernando Flores (2-1)

Michel Ersoy behöver knappast någon vidare beskrivning då de flesta känner till honom. Han var en vass amatör som fick det tufft i början av proffskarriären men som sedan dess verkligen bara blivit bättre och bättre. Idag har Michel en härlig vinstsvit och har blivit väldigt stark, men också en smart fighter. Tidigt i karriären var han inte lika kreativ som han är idag och han är nu också väldigt konditionsstark vilket behövs med den stilen han har. Michel är ett stort framtidslöfte som kan gå hur långt som helst.

Hatten av till svenske Fernando Flores som tar den här fighten! Fernando är en tuff fighter som tränar på Renyi i Umeå med Andreas Ståhl, Tor Troeng med flera. Han vann imponerande på en submission på Battle of Botnia 5. Att Fernando tar den här matchen visar på mod och det går inte annat än att gilla det. Michel är på pappret den starkare fightern men det finns lite viskningar som hörs om att Fernando kan göra en upset här.

Mycket tyder dock på att Michel tar hem den här fighten, men återigen måste Fernandos mod hyllas och han har imponerat på sistone.

Chris Spång (5-3) vs. Andrei Vasinca (3-5)

Chris Spång var en grym amatörfighter och boxare som bott och tränat mycket i USA. Han fick chansen i UFC men sprang där på Adlan Amagov som chockerande avslutade sin karriär i UFC efter två raka vinster. Chris förlorade mot Amagov på ett domslut och sen även mot UFC-veteranen Alan Jouban på TKO (på RFA 9). Chris har sedan dess tagit ett uppehåll från proffslivet och gör nu sin comeback.

Andrei Vasinca är en rumänsk fighter som haft det lite tufft i karriären men som alltid ansetts ha vara en talang. Han lyckades 2015 vända karriären rätt genom två raka segrar (i höstas/vintras) men i mars i år kom återigen en förlust på domslut. Genomgående har Andrei haft problem med grapplers och han gillar att stå upp och fightas. Samtidigt är han ibland lite oförutsägbar och kan dyka och han har en farlig Giljotin som alltid är ett hot. Andreis största skalp är vinsten över Daniel Stinghe (4-1) som han vann mot med en Giljotin i rond 2. Ingen trodde på förhand att Andrei skulle kunna vinna då de redan möts och Andrei förlorat. Andrei är lite av en sleeper som kan chocka när man minst anar det. Är Chris dock i form så bör han kunna köra över Andrei rätt lätt.

SFN1_Hamza

Efter en paus går

Hamza Bougamza (0-0) match mot greken Makis Sioutis (0-1)

Hamza är ortens favorit, en grym Thaiboxare som nu blivit MMA-fighter. Det är otroligt spännande med en sådan enorm talang inom thaiboxning som går över. Det påminner om när Teymurbröderna gick över. Hamza och Makis är oskrivna kort inom MMA egentligen och det är också charmen med matchen. Makis såg lite rädd ut mot Hamza på invägningen och lät sig bli bortputtad till och med. Det är aldrig lätt att möta Hamza och det här blir en grymt spännande debut helt enkelt!

SFN1_Daniel_Teymur

Daniel Teymur (4-0) vs. Davor Matic (2-0)

Daniel Teymur har gått från klarhet till klarhet inom MMA och hans obesegrade record pryds inte bara av vinster genom striking utan även genom grappling. En av Sveriges absolut främst stående fighters som lärt sig grappling är förstås en läskig motståndare för vem som helst!

Davor Matic är en orädd kille som också han är obesegrad. Han är en vass grappler som vunnit båda sina matcher på submission. Utöver det går det inte att finna så mycket om honom. När jag frågade lite vid invägningen så var det rätt otydliga svar om att han är allround men en grappler främst.

Davor är lite av en joker i leken KANSKE men Daniel Teymur är ett äss.

Westin_SFN
Foto: SFN

Jonathan Westin (7-2) vs. Daniel Stinghe (4-1)

Den hårtslående och alltid vilt kämpande Jämtlänningen Jonatan Westin är alltid kul att se. Han är alltid vältränad, alltid glad och går in i fighterna helhjärtat. Han har nu ett imponerade record och bortsett någon skitförslut så har han gått från klarhet till klarhet. Westin är ett framtidsnamn som ofta glöms bort lite men som kan gå hur långt som helst.

Daniel Stinghe nämndes ovan då Andrei Vasinca slog honom oväntat i deras andra möte, men utöver den förlusten har han vunnit fyra fighter och sett väldigt stabil ut. Han är en fighter som går på avslut och han har aldrig gått till en tredje rond. Han är urtypen av en fighter som är allround och den enda gången han underskattade en motståndare åkte han på en förlust.
Detta är en ganska öppen match men egentligen inte för Westin har otroligt mycket mer erfarenhet och har slagit bättre namn helt enkelt. Det är ingen mismatch på något sätt men den är på pappret knappast helt jämn.

Momo_Fouda
Foto: SFN

Mohammad Babadivand (4-0) vs. Martin Fouda (4-8)

Detta är en titelmatch och helt klart den fighten med mest spänning kring sig. Den har snackats om länge i IRFA och det har funnits en beef mellan de två en längre tid. Fouda har sagt att han lägger av om han förlorar och Babadivand är storfavorit bland oddsmakarna.

Mohammad är en grappler i grunden som dock kör MMA länge, tagit en paus och kommit tillbaka. Han är avig i stilen (på ett positivt sätt) och hans grappling är riktigt vass.

Martin Fouda är en renodlad striker som kör sitt race oavsett vad som sker. Han vevar hårt och hans Karatebakgrund är hans främsta vapen. Han har alltid en punchers chance men han har också en tendens att tröttna då han spänner sig ganska mycket när han fightas.

Även om Mohammad är en solklar favorit och på pappret är klart bättre än Fouda så är Fouda en fighter ingen ska ställa ut dojorna mot då han svingar vilt och kan knocka vem som helst om han prickar. Mohammad har dock fler vapen än Fouda och kan vinna matchen tekniskt.

Spännande fight!

Sadibou Sy (3-1) vs. Zauri Maisuradze (3-3)

Sadibou Sy behöver ingen presentation annat än att han är en världsklass-striker som lärt sig mark mer och mer. Han är skolad i MMA av Omar Bouiche och han såg klart mycket bättre ut än tidigare i sin senaste fight. Sadibous sparkar påminner om Cro Cops en gång i tiden.

Zauri är en farlig grappler som mött UFC-fightern Igor Pokrajac en gång i tiden (2015) och förlorat på armbar. Han är explosiv och alla hans vinster har kommit via submissions. Nu är inte Zauri den bästa grapplern Sadibou mött, men det är verkligen ingen lätt motståndare.

På pappret är inte Zauris stående i närheten av Sadibous men med tanke på meriterna inom grapplingen så är fighten ingen mismatch. Sadibou bör kunna plocka sönder Zauri.

Niklas Bäckström (9-2) vs. Danijel Kokora (7-7)

Herregud vad modigt av Danijel Kokora att ta sig an den tidigare UFC-fightern Bäckström! Bäckström är en ruggigt bra fighter som har äckligt bra submissions och vars boxning nu markant blivit bättre. Vi kan räkna med att Bäckström kommer vilja testa sin boxning i början och om han inte avgör där kommer han ta ner Kokora och dra ut honom.

Danijel Kokora är en veteran som inte är rädd för någon och som främst förlorade i början av karriären där han gick fyra förluster i rad. Han är urtypen av en fighter som borde gått mer amatörfighter innan han blev proffs. Med det i åtanke så är inte hans record helt rättvist. Han har vunnit priser inom grapplingen och kan absolut stå och fightas, men han är på en helt annan nivå än Bäckström.

Bäckström är i den absoluta världsklass när han är ON och han kan komma tillbaka till toppen. Han är en krigare och en blivande legend. Han måste hitta tillbaka till sitt krigarhjärta och med den vinnarskalle han har kommer han till 110 % göra det. Jag kan inte på något sätt se hur Bäckström skulle kunna torska den här matchen faktiskt.

Huvudmatchen

David Bielkheden (21-12) vs. Adrian Grec (7-3)

David Bielkheden känner alla i Sverige som gillar MMA till. Annars får ni googla honom för han är en av våra absolut största och mest legendariske pionjärerna vi har i Sverige. Han har allt som fighter och han är den mest erfarna av alla i Sverige när det kommer till MMA-fighter med endast fighters som Alexander Gustafsson och Ilir Latifi vid sin sida. David har nu länge varit redo för en andra chans i UFC och han är värd det till 175 %. David har fyra raka segrar och två av dom är mot tidigare UFC-fighters. Sedan 2013 har David sett ut som sitt gamla jag igen men med mer intelligent fighting och ännu mer stabilare stil.

Davids motståndare ska ha all heder i världen då han med ett record på 7-3 tar chansen att bli världskänd och ett aktuellt namn för UFC. Han har vunnit två i rad och slagit fighters som Andrei Vasinca i mars 2015. Han har förlorat två gånger mot den store rumänske talangen Catalin Casaru (4-0) och har en förlust från 2011. Utöver det är Adrian en vinnare och hans vinster kommer så gott som alltid på submission. Han kommer absolut våga brottas med David och är inte rädd för svartbälten då han dragit ut flera förr.  Adrian är lång och gänglig och det använder han till sin styrka på backen.

På pappret och med all vett i världen så är detta David Bielkhedens fight. Det är en spännande match och en som David måste vinna för att komma in i UFC. En vinst här så är det löjligt om inte UFC tar in honom. Han borde redan vara där!

Overall

Overall är det ett kul matchkort även om det är rätt mycket som tyder på att svenskarna blivit rätt lätt matchade. Det är däremot så (som ni nu lärt er genom att läsa denna text) att fighterna inte är några mismatches även om de kan verka det på en del ställen.

Hatten av till Scandinavian Fight Night som arrangerar galan.

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer