Krönika

Om att satsa allt

Den 24 januari 2015 satt jag hoppfull och fascinerad på Friends Arena mitt i natten. Jag trodde aldrig att UFC skulle dyka upp i Sverige. Sen dök hela cirkusen upp med Bruce Buffer, ring girls, riggar och jumbotroner – flera gånger till och med – för att sedan, just denna kväll, leverera det näst största evenemanget i organisationens historia.

Det var stort och vackert ända tills Alexander Gustafsson förlorade mot Anthony Johnson. Framför någonstans runt 30 000 hemmafans och inresta gick huvudmatchen precis som den inte fick gå. Alex blev knockad och det som följde var hjärtskärande. Tårar, en förkrossad Gustafsson. Och en förlorad, eller åtminstone framflyttad, chans till ny titelmatch.

Idrotten är hård mot de hårda och marginalerna i toppskiktet är små. Men Alexander är kvar i den absoluta toppen. Han kom tillbaka, fick en chans på UFC:s mästarbälte än en gång, och gjorde en fantastisk match mot Daniel Cormier. Och än en gång var det mycket små marginaler som avgjorde. Precis som i sin match mot Jon Jones så förlorade Alex matchen, men vann publiken.

Thaiboxaren Sofia Olofsson vet vad hård träning och toppidrott handlar om. Hon är detta nummers huvudreportage och hon har ingen annan plan än att bli och förbli bäst i världen i thaiboxning. Det är tufft. Tufft eftersom det är svårt att tjäna pengar på thaiboxning och tufft eftersom Sofia faktiskt satsar allt. För vad gör hon om skadan dyker upp, eller om hon förlorar? Vi frågade, men fick inget svar. För det finns ingen plan B.

Alexander Gustafsson har kommit upp på en nivå där sponsorer betalar bra och där gage och diverse bonusar trillar in på kontot veckan efter match. Han har hängt i UFC i snart sju år och har hunnit investera lite av sina pengar. Han är dessutom, i skrivande stund, rankad fyra i sin viktklass och absolut inte klar än.

Att ha en back up-plan är klart smartast. En utbildning som täcker tiden efter din idrottskarriär, ett jobb eller en investering som du kan falla tillbaka på. Självklart är det så, men samtidigt – jag älskar helhjärtade satsningar. Att släppa allt för att bli bäst är den ultimata uppoffringen. Att kämpa mot räkningar och matkostnader, alla förstå-sig-påares och dina föräldrars snack om hur du borde göra. Att leva enkelt och träna hårt. Bara.

Jag kan inte förmå mig att uppmana till det, men jag älskar det. Att gå all in, att offra allt. För det är bara så jävla vackert.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer