Artikel

Eskilstuna – Sveriges tävlingsmecka?

Vem och vilka är det som står bakom alla tävlingar i Eskilstuna, och som har drivet att arrangera fyra till åtta tävlingar per år? Och hur kommer det sig att det finns så mycket engagemang i denna lilla bruksort i Mälardalen? Fighter Magazine har mött Daniel Rosendahl – en av drivkrafterna.

Sedan början av 2015 har det regelbundet arrangerats tävlingar i Submission Wrestling i Eskilstuna, som för tillfället också tycks vara Sveriges mesta tävlingsstad när det gäller grappling. Tack vare närheten till Stockholm har jag (som är bosatt i en Stockholmsförort) haft förmånen att vara med på några av dessa tävlingar – i båda regelsystemen och både som deltagare och som domare. Allt har samtliga gånger flutit på problemfritt, och det är otroligt tacksamt för alla tävlingssugna i närheten av Mälardalen att dessa tillfällen ges på regelbunden basis, särskilt sedan SGL Stockholm, som Fightzone Stockholm stått som arrangör för sedan 2012, lade ned.

Alla som någonsin varit med och arrangerat tävlingar inom BJJ, Grappling eller annan kampsport vet att det kan vara både roligt och krävande, att det är mycket som ska falla på plats och pusslas ihop, allt från ansökan om sanktioner från förbunden till hallbokning och att hitta domare och funktionärer, att ha någon som säljer kaffe och se till att information om tävlingarna sprids. Oavsett hur mycket energi det ger så är det något som tar tid och kräver engagemang.

Vem och vilka är det som står bakom alla tävlingar i Eskilstuna, och som har drivet att arrangera fyra till åtta tävlingar per år? Och hur kommer det sig att det finns så mycket engagemang i denna lilla bruksort i Mälardalen?

Jag vände mig med mina frågor till Daniel Rosendahl, som är det namn som jag starkast förknippar med tävlingarna i Eskilstuna, ett namn som är bekant från grapplingbloggen.se.

Vad är det för förening som står bakom tävlingarna i Eskilstuna?

– Som arrangör för tävlingarna står Torshälla Grappling Sällskap IF, en förening som startats med syfte att anordna tävlingar frekvent i Mälardalen. Genom att starta en ny förening för tävlingsarrangemang har personer i regionen kunnat samarbeta kring tävlingarna och överbrygga klubbgränserna: det finns en domarkår kopplad till föreningen från olika klubbar i Västerås, Eskilstuna och Mariefred.

Totalt gav Torshälla Grappling Sällskap IF tävlingssugna utövare möjlighet att tävla vid nio tillfällen under 2015, där några var Submission Only-tävlingar enligt SGL-regler och några enligt ADCC-regelsystemet som är det system som gäller vid SM och Svenska Cupen. Bland annat stod de som värdar för SW-SM 2015. Under 2016 blir det totalt sex tävlingstillfällen, varav två redan varit (för kommande tävlingar se vidare info nedan)., och en av dem är SW-SM 2016. Det kommer att bli både nationella och internationella tävlingar.

Daniel Rosendahl, som framstår som huvudman bakom föreningen, är en person som bidragit till att SW-Sverige ser ut som det gör. Under lång tid har jag varit nyfiken på drivet bakom allt detta, hur det kommer sig att en person har så stort engagemang kring någonting. Så jag ställde lite mer personliga frågor kring just det.

Vad är ditt driv?

– Mitt driv är att jag älskar idrotten. Så enkelt är det. Jag vill passa på att tacka min underbara fru för hennes förståelse för det engagemang jag har.

Vad tränar du helst själv?

– Submission Wrestling och Jiu-Jitsu. Mera No-Gi än Gi nu för tiden. Jag har fru, tre barn som är under sju år samt är egenföretagare, så min egen träning har nedprioriterats. Det blir mest sparring nu för tiden när jag väl får chansen att träna. Jag har haft lite skador under 2015 som satt stopp för träningen men det verkar ha blivit bra nu efter en operation.

Daniel berättar också att han och familjen befinner sig i en viktigare fight just nu. I slutet av 2015 fick familjen besked om att dottern på 6 år har cancer. Här vill han också passa på att slå ett slag för Fighterhjälpen, som Mikael Spreitz är initiativtagare till. fighterhjalpen.se samlar genom försäljning av T-shirts och annat in pengar till Barncancerfonden och Min Stora Dag, samt till att hjälpa barn och ungdomar som inte har de bästa grundförutsättningarna.

Du både arrangerar massor av tävlingar och driver grapplingbloggen och har butiken Rebelz. Har kampsport alltid varit ett stort intresse?

– Först måste jag säga att jag inte arrangerar tävlingarna själv. Vi är ett gäng som får tävlingarna i Eskilstuna att bli av. Ensam skulle jag aldrig klara av det. Jag var egentligen aldrig speciellt intresserad av kampsport förrän den dagen då jag klev ner på brottningsklubben och testade på Submission Wrestling. Som ung var det friidrott som gällde och sedan styrketräning och i vuxenålder mest squash och badminton.

Du ligger bakom Grapplingbloggen också, kanske den mest angelägna bloggen för tävlingssugna BJJ- och SW-utövare. Vad fick dig att starta den?

– Grapplingbloggen startade jag för att jag saknade en webbsida där man kunde se vilka tävlingar som fanns i Sverige. Första inlägget skrev jag 2009. Jag hade tusen frågor om Submission Wrestling och Jiu-Jitsu som ingen i min omgivning kunde svara på, så jag började intervjua olika personer. Före starten av Grapplingbloggen hade jag också börjat filma matcher. Jag såg det lite som ett sätt att dokumentera idrotten. Totalt tror jag att jag har filmat runt 1000 matcher, men den tiden är förbi sen jag fick familj. Även Grapplingbloggen har blivit lidande på grund av tidsbrist i omgångar.

Hur kommer det sig att ni arrangerar SM två år i rad?

– Att SM går av stapeln i Eskilstuna två år i rad beror på att i december 2015 gick svenska Submission Wrestlingförbundet (SSWF) ut med frågan om någon ville arrangera SM och Svenska Cupen under 2016. Torshälla Grappling Sällskap IF hade redan bokat hallar för tävlingar under året och kunde då direkt föreslå datum.

Daniel påpekar också att SSWF med ordförande Hasse Ersson i spetsen gjort ett riktigt bra jobb med att skapa bra förutsättningar för att det ska kunna arrangeras tävlingar i Sverige.

Utöver att arrangera tävlingar berättar Daniel att Torshälla Grappling Sällskap IF hade öppen matta utomhus under sommaren 2015 – ett populärt koncept som sannolikt kommer att återupptas under sommaren 2016.

Så har du vägarna förbi Eskilstuna i sommar och känner för utomhusrull som troligen avslutas med grillning, välkommen att kontakta Daniel på Facebook.

 

Kommande tävlingar i Eskilstuna:

2016-05-28 ADCC Swedish Open Summer Edition

2016-09-03 ADCC Tournament 2, öppen från 11 år.

2016-10-xx ADCC Swedish Open, winter edition

2016-11-xx SW-SM.

Kommande tävlingar i Svenska Cupen:

Läs mer http://subwrestling.se/uttagning-till-lanslaget

2016-04-23 Svenska Cupen 2, Helsingborg

2016-xx-xx Svenska Cupen 3, Gävle
Länkar till siter om tävlingar:

adcc.se (här syns de kommande tävlingarna i SW i Eskilstuna )
http://grapplingbloggen.se/?page_id=5 (här finns tävlingar i Sverige och utomlands listade, både inom BJJ och grappling)

 

Fotot är taget av Christofer Glatz

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer