Nyhet

Valet av ny ordförande i Svenska Budo och Kampsportsförbundet: Intervju med August Wallén

Det är nu bara dagar kvar tills dess underförbund (som representeras av klubbarna) inom Svenska Budo & Kampsportsförbundet ska rösta fram en ny ordförande. Den avgående ordföranden Stefan Stenudd hyllas av så gott som ett enat kampsports-Sverige, men någon måste ersätta honom. Valberedningen har föreslagit vice ordförande August Wallén som näste ordförande och ifrån flera bland klubbar och förbund har Thabo Motsieloa nominerats. Även George Sallfeldt har nominerats men han har valt att avböja att kandidera.

Fightermag har intervjuat August och Thabo och först ut är August Wallén. Läs intervjun med Thabo HÄR. Båda Thabo och August har fått väldigt liknande frågor.

August Wallén

August Wallén har sedan länge gjort sig känd inom svensk kampsport. Han var en av de som tog MMA till Sverige, har varit aktiv inom idrottsrörelsen professionellt och på ideell basis. Han var med i den numera kända trion som ledde arbetet med att få MMA godkänt enligt lag i Sverige, var en av grundarna av Svenska MMA Förbundet och blev även det förbundets första ordförande. Efter det att han varit ordförande tiden ut var han en av de som grundade det internationella MMA Förbundet där han från början var ordförande.

Med i styrelsen för Svenska Budo & Kampsportsförbundet har han varit sedan 2006 och nu senaste tiden som Vice Ordförande. August är känd för sitt engagemang inom idrottsrörelsen, för sina framgångar inom politiken kring MMA och inte minst för sitt arbete i Göteborg med Gladius MMA samt Fighter Center.

Sedan 90-talet har det alltid rått delade meningar om August bland klubbar, utövare och andra inom branschen. Han lämnar ingen oberörd och det har vid flertalet tillfällen blåst rätt hårda vindar kring honom som person. Det finns få andra ledande personer inom svensk kampsport som varit så omtvistad och blivit anklagad för så mycket som August och han har alltid fortsatt köra sitt race på vinst eller förlust.

august-270x270

Valberedningen ser dig som ett gott val som ordförande. Var det väntat av dig eller blev du förvånad?

En av valberedningens parametrar är kontinuitet och jag har nu suttit i förbundsstyrelsen i tio år.  Personligen hade jag helst sett att Stefan satt kvar, men när han nu inte ställer upp för omval så är det ganska naturligt att blickarna faller på mig som är vice ordförande

 

Du är en person som river upp känslor hos andra. Det finns nog ingen annan jag kan tänka mig som folk både hatar och älskar så mycket inom svensk kampsport. Är det något som du ser som ett problem om du blir ordförande eller hur ser du på det?

Jag har haft en ledande position inom kampsporten sedan 1995. Det är oundvikligt att man med jämna mellanrum är med och fattar beslut som inte är populära. Det får man räkna med.

Du har vid flertalet tillfällen sagt till mig att du inte vill ta en ledande position igenom inom svensk kampsport. Vad har fått dig att ändra dig?

Accepterar man rollen som vice ordförande får man vara beredd att rycka in om ordförande faller ifrån. Jag känner en ansvarskänsla för förbundet och jag har en klar bild av vad jag vill uppnå.

Arbetet med Internationella MMA Förbundet måste jag berömma dig för och hur känns det att IMMAF blivit så otroligt väl ansett på kort tid?

Det känns naturligtvis väldigt roligt.

Jag har fått en hel uppsjö med meddelanden, email och även telefonsamtal där folk känner en oro kring att du skulle bli ordförande. Vad vill du säga till dessa som känner en oro kring dig som person?

Den oron har jag inte märkt av och uppenbarligen inte valberedningen heller. Detta är en demokratisk process, känner man inte förtroende för mig så skall man naturligtvis rösta på någon annan.

Det blir svårt att ersätta Stefan Stenudd som ordförande förstås, men om vi tittar tillbaka på hans tid som ordförande vad anser du varit hans främsta egenskaper?

Stefan är oerhört engagerad med hög arbetskapacitet. Det har lett till att han oförtröttligt har jobbat vidare för att utveckla förbundet och förverkliga sina visioner.  Det är svårt att greppa vilken insats han har gjort för förbundet sedan omorganisationen 2009. Det är ett helt annat förbund nu än innan och det är enbart positivt.

Hur går arbetet med Gladius och Fighter Center? Är det ditt huvudjobb idag? Om inte, vad gör du då?

Jag jobbar heltid med Fighter Centre. Jag sitter inte längre i några föreningsstyrelser men är engagerad som chefsinstruktör för Gladius MMA och Fighter Muay Thai.

Vad skulle du kunna bidra med främst som ordförande i Svenska Budo & Kampsportsförbundet?

Kontinuitet då jag har suttit i styrelsen under en längre tid. En vision av vad som behöver göras för att säkerställa att allt som förbundet har uppnått under Stefans ledning lever vidare och utvecklas. En förmåga att ta förbundet till nästa nivå.

Kampsportsgalan har blivit en riktig succé. Hur ser du på den prisgalan och hur skulle du vilja att den utvecklades?

Kampsportsgalan är ett väldigt bra verktyg för att uppmärksamma våra idrotter och nå ut med vår verksamhet i media och därmed till allmänheten. Den ökar också medvetenheten inom förbundet för alla duktiga utövare och funktionärer och skapar gemenskap. Jag skulle gärna se att den fortsatte att utvecklas till en av de riktigt stora galorna på marknaden med allt vad det innebär, t.ex. direktsändning i tv.

Thabo Motsieloa kandiderar till ordförandeposten. Vad är dina tankar om Thabo som person och som möjlig ordförande?

Thabo är mycket trevlig. Jag kan inte uttala mig om hur han skulle fungera i rollen som ordförande för förbundet då jag inte har sett honom i förbundsstyrelsesammanhang.

Tack så mycket för intervjun.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer