Nyhet

Valet av ny ordförande i Svenska Budo och Kampsportsförbundet: Intervju med Thabo Motsieloa

Det är nu bara dagar kvar tills dess underförbund (som representeras av klubbarna) inom Svenska Budo & Kampsportsförbundet ska rösta fram en ny ordförande. Den avgående ordföranden Stefan Stenudd hyllas av så gott som ett enat kampsports-Sverige, men någon måste ersätta honom. Valberedningen har föreslagit vice ordförande August Wallén som näste ordförande och ifrån flera bland klubbar och förbund har Thabo Motsieloa nominerats. Även George Sallfeldt har nominerats men han har valt att avböja att kandidera.

Fightermag har intervjuat August och Thabo och först ut är August Wallén. Läs intervjun med August HÄR. Båda Thabo och August har fått väldigt liknande frågor.

Vi har passat på att intervjua de två personerna som kan komma att bli den nästa ordföranden inom Svenska Budo & Kampsportsförbundet nu när Stefan Stenudd valt att lämna sin post. Både Thabo och August har vi valt att ge väldigt liknande frågor.

Thabo liten

Thabo Motsieloa

Thabo Motsieloa är en mycket omtyckt kampsportsräv som drivit klubb sedan 80-talet och kampsportat sedan 1978. Han är en känd TV-profil där han bland annat jobbat med program som Svart eller vitt, Cold Case Sverige och Drevet. Han jobbar idag som Moderator, journalist och programledare men kampsporten och engagemanget lägger han aldrig av med.

Thabo är just nu aktuell som moderator för Kampsportsgalan och han är flitigt anlitad av organisationer, företag och deltar i en mängd olika projekt. Thabo är mycket uppskattad och är känd för sitt väldiga kampsportshjärta. Han är känd för sitt engagemang inom idrottsrörelsen, för sina framgångar med sin och inte minst för sitt arbete med att vara lite av ett ansikte utåt för svensk kampsport.

Hur känns det att vara nominerad till ordförandeposten inom Svenska Budo & Kampsportsförbundet?

Det känns bra men ändå konstigt! Jag har från aktiva och eldsjälar fått frågan om jag skulle kunna tänka mig att kandidera som förbundsordförande för SB & K. Jag har funderat på saken o tänker att om fler tänker så och jag har ett starkt mandat… Ja då kan det nog vara en intressant utmaning.

Du är en väldigt omtyckt person inom svensk kampsport och har många bollar i luften. Är det något du ser som ett problem personligen med att vara ordförande för Svenska Budo & Kampsportsförbundet?

Tack för att du säger att jag är omtyckt vi människor har en tendens att hellre framföra kritik än beröm… Så om du säger att jag är omtyckt får en tacka o buga . Jag är en mix av självgod o självkritisk så jag fokuserar mer på vad som kan bli bättre än det bra som gjorts. Bägge egenskaperna samverkar på något underligt vis man behöver tro på sig själv men också ständigt inse att man aldrig blir bättre än sin senaste match… Att ikläda sig ordföranderoll i vårt förbund är att sitta på ”heta stolen” Efter 33 år i förbundet så har jag sett ordförandeklubban växla händer ett stort antal gånger o nästan samtliga som innehaft den har fått sin beskärda del av kritik. Här lyser Stefan Stenudd som ett undantag hans tid har kantats av förändringar och förbättringar på väldigt många plan. Vi har haft tillväxt i fråga om antal medlemmar och vi har börjat ta plats i idrottsfamiljens finrum. Thaiboxning, BJJ och MMA är några av de ”nya” idrotter som flyttat in och tillfört inspiration.

Den öppenhet som Stenudd eran präglats av har starkt bidragit till detta. Istället för att stilar ställts mot varandra så har ett växande antal föreningar flera kampsporter under samma tak. Det som förenar är så mycket mer än det som skiljer. De aktiva är fokuserade på att få en bra träning och goda tävlingsmöjligheter. De ser inte att Kickboxning eller Thaiboxning nödvändigtvis behöver vara ett vägval… Varför inte träna o tävla i bägge? Förbundet har haft is i magen och aktat sig för att ta parti för fraktioner o istället varit tydligt med att olika uttryck mycket väl kan vara likställda. Det är ett förhållningssätt jag delar… Sen var det där med tid. Alla som har barn undrar hur ska jag hinna med dem kalendern är ju full som den är? Men barn har den förmågan att få den tid de behöver… Med det sagt så tror jag att jag kommer hitta o skapa tid för förbundsarbetet! Min optimism bygger också på att jag börjar se slutet på min tid som klubbledare en ny generation står för dörren. De är kompetenta och hungriga mitt bidrag kommer bli mer konsultativt. Att arbeta på en aggregerad nivå hör åldern till… Det är i det ljuset jag ser mina framtida och sista år inom kampsport!

Du och några få till anses vara lite av ansiktet utåt (i mainstream) för svensk kampsport. Hur skulle du kunna använda dig av det som ordförande tror du?

Jag har genom åren haft glädjen att arbeta inom en mängd olika områden allt ifrån film o teater – TV – media och opinionsbildning. Det har skapat stora kontaktytor inom näringsliv o politik. Samtidigt har jag arbetat med föreningsliv dels praktiskt på golvet som tränare (min första klass höll jag 1979 och min senaste i förra veckan) men också som organisatör och skapare av tävlingar. Det innebär att jag träffar människor ”from all walks of life” och här har jag fått livslånga vänskapsband från alla samhällsklasser, åldrar och kön. Det för med sig ett kunskapskapital som jag faktiskt tycker att jag emellanåt varit ganska duktig på att förmedla. Som ledare för ett förbund har man jämfört med klubbledare en helt annan hävstång.

Som journalist vet jag vad som säljer en nyhet och vad som är en god nyhet… Vi kan bli ännu bättre på att knyta ihop trådarna! Vi är ett av de mest könsjämställda idrottsförbunden – Vi har låga trösklar in – kampsport är ingen dyr sysselsättning men ändå har vi misslyckats med att ställa krav på samhället att bistå oss med resurser för att träna o tävla. Inte ens Stockholm eller Göteborg har en enda kommunal anläggning som vi kan betrakta som ”vår egen”. Ändå är vi jämte friidrotten växelvis landet 5/6:e största förbund. Vi måste ta mer plats o hävda vår legitimitet o här kanske jag kan spela en roll?

Arbetet med din klubb har gjort dig väldigt respekterad. Berätta lite kort om din klubbs historia och några kända namn som tränat/tränar där? Det har blivit rätt många medaljer va?

Vi är en av de äldre klubbarna men eftersom jag var 21 år när jag startade föreningen så är jag fortfarande märkt av ett underdog perspektiv. På första årsmötet jag gick på (1983) möttes jag av en del hånleenden och underskattning när jag tog till orda vilket var en nyttig läxa. Det fick mig att inse att Kung fu var en marginell företeelse och att jag var detsamma. Jag tvingades bevisa att jag inte var en dagslända och att jag var kapabel att skapa en fungerande organisation.

På åren som gått sedan dess har jag och föreningen blivit landets största och mest segerrika Kung fu/Wushu klubb. Vi har lagt grunden till detta genom tävlingssystemen Allstyle Open – Challenge Cup – Master Cup dessa mixade tävlingar gjorde att vi kunde möta svensk o internationell elit inom snart sagt alla stående kampsporter. I dag har vi även blivit en maktfaktor inom Kickboxning där vi varit landets bästa klubb (SM 2011) och i viss mån Thaiboxning där vi på 5 starter vunnit 4 SM segrar. Din tidning sammanfattade våra res i en fin hyllningsartikel som hette ”Erövrarna från Södermalm”. Artikeln skrevs under vår senaste och främsta storhetstid då Björn Kjöllerström och Maria Elin Olsson bägge var Sverige ettor i Kung Fu – Kick och Thaiboxning under ett och samma år och Nils Widlund fullständigt flög fram inom stående svensk kampsport och blev inbjuden till Rumble of the Kings – Heroes i Tokyo och galor i Las Vegas! Deras bedrifter var faktiskt mer direkt knutna till mina fantastiska medtränare Fredrik Halldén – Fredrik Wagner – Hayes Jemidé uppbackade av ett 15 tal kollegor.

Har jag lyckats med något så är det att få talang att samsas o gilla varandra med en snitt tid på 15 -16 års träning bland våra tränare så är det svårt att misslyckas . Vi har en grym gemenskap helt enkelt… Hur många titlar vi tagit? Gissningsvis nära 70 SM tecken i Kung fu Wushu – 290 Allstyle Open segrar. 8 Kickboxningsguld samt ett antal EM och VM titlar i olika organisationer för Kung fu – Thai boxning och K1…  I dag är vi den största föreningen innanför tullarna och vi står på stabil grund.

Jag har fått många meddelanden med folk som frukar om August skulle bli ordförande. Allting från klubbar, enskilda idrottare och från underförbund. Är den oron folk känner något att ta på allvar eller ska man inte bry sig så mycket utan bara invänta röstningsresultatet tycker du?

Deras fruktan kan jag nog inte svara upp på. Min relation till August har varit ganska distanserad vi bor i olika städer och verkar delvis på olika arenor. August har byggt upp en mycket större organisation än jag och är en skicklig förhandlare. Ingen kan säga annat än att han har betytt och betyder oerhört mycket för svensk kampsport inte minst svensk MMA. Men med många handlingskraftiga personligheter så uppstår det ofta kontrovers hade han varit mer finkänslig kanske han inte hade kunnat driva igenom många av de projekt han rott iland. Om det nu ligger honom i fatet har jag ingen aning om. Förhoppningsvis är ömsesidig respekt mer beskrivande än nära vänskap oss emellan.

I en demokratisk ordning så finner man sig i medlemmarnas val och jag tror på demokratin inte för att den perfekt utan därför att det finns inget system som är bättre… Vinner August så är det honom man vill ha… punkt!

Det blir svårt att ersätta Stefan Stenudd som ordförande förstås, men om vi tittar tillbaka på hans tid som ordförande vad anser du varit hans främsta egenskaper?

Erfarenhet – lyhördhet – alliansfrihet – integritet och humor.

Vad jobbar du främst med idag?

Svårt att säga… under 32 veckor sänder jag programmet Brottscentralen (Aftonbladet och Investigation Discovery). Jag är då på plats två dagar i veckan och ägnar ytterligare två till tre dagar åt förenings och förbundsverksamhet (Södermalms Shaolin förening / Stockholms Gotlanda Budo och Kampsportsförbund). Sedan tar jag uppdrag som moderator för näringsliv och opinionsbildare. Det är ett otroligt intressant arbete som har sin höjdpunkt under Almedalsveckan varje år.

Vad skulle du kunna bidra med främst som ordförande i Svenska Budo & Kampsportsförbundet?

Jag tror att min väg från traditionell kampkonst till dagens mer kommersialiserad uttryck skapat en förståelse för bägge – Jag vill att alla ska ha rätt och möjlighet att utöva sin art och ändå ingå i ett större sammanhang (förbundet). Att tro att man kan bryta igenom mediebruset o sätta våra frågor på kartan utan samverkan är att vara mer än lovligt naiv! Vi kan hitta många kreativa lösningar i vårt förhållande till TV och internetsändningar om vi kan hitta bra sätt att paketera erbjudanden till olika media-aktörer! Vi kan få politiker att ta med kampsporter i planeringen av framtida anläggningar om vi är en stark o enad förhandlings o remissinstans.

Kampsportsgalan har blivit en riktig succé. Hur ser du på den prisgalan och hur skulle du vilja att den utvecklades?

Med större resurser och mer respekt från ”fin media” samt Idrottsgalan så kommer vi ha mer bildmaterial som vi kan bildsätta galan med. Detta drar en del redaktionella resurser och då behöver man få in mer pengar… i gengäld så höjer det statusen o genererar mer pengar ut till idrotten.

August Wallén är nominerad till ordförandeposten. Vad är dina tankar om August som person och som möjlig ordförande?

Jag tänker inte särskilt mycket på vad August kan tänkas göra utan fokuserar på vad jag har framför mig!

Finns det något du vill lägga till eller så får du gärna göra det.

Jag har nog inte så mycket mer att säga annat än att kampsport har präglat mig så mycket att det vore svårt att tänka vem jag idag skulle ha varit om det inte vore för den fantastiska och emellanåt underliga kultur som jag fått var delaktig i!

Tack så mycket för intervjun.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer