Nyhet

Nieva kritisk mot AIBA:s regelförändringar

Som vi skrev om för ett par dagar sedan kommer herrboxarna för första gången i ett Olympiskt Spel sedan Los Angeles 1984 utöva sin gren utan huvudskydd. Ett beslut den svenske landslagstränaren Santiago Nieva är minst sagt kritisk mot. ”Regelförändringen har ingenting med utövarnas säkerhet att göra.” säger Nieva till Fighter Magazine

Läs gärna: Rio 2016 – huvudskyddet försvinner för herrboxarna

Det internationella amatörboxningsförbundet AIBA:s beslut grundar sig på en undersökning gjord av organisationens egna medicinska kommission, som slagit fast att det är säkrare att boxas utan än med huvudskydd. Men Nieva är inte helt övertygad när det kommer till undersökningens resultat och tillvägagångssätt.

”Jag är ingen läkare. Men AIBA sa i princip till den medicinska kommissionen att komma fram med siffror som skulle stödja ett borttagande av hjälmarna, och det gjorde de. Knockouten hade redan – på gott och på ont – i princip eliminerats från dagens amatörboxning, utövarnas säkerhet har ingenting med detta beslutet att göra. På OS kommer det dessutom att uppstå en konstig situation när herrarna boxar utan huvudskydd men damerna boxar med huvudskydd. Hur förklarar man det? Helst vill ju AIBA-ledningen ta bort huvudskyddet på alla nivåer men samtidigt är det ingen som vill ta tag i det för man är rädd för konsekvenserna.”

Nieva förstår organisationens motiv, men anser samtidigt att nackdelarna väger tyngre än fördelarna.

”Problemet är att amatörboxningen blivit anonym. Man ser en röd boxare och en blå. AIBA försöker att göra sporten mer säljbar, mer personlig, vilket i grunden är en bra idé. Men under de tre år som vi varit utan huvudskydd i amatörturneringar har antalet cuts ökat från c:a 1% av fajterna till 10%. Cuts var ett icke-problem fram tills regelförändringen, tidigare såg vi kanske två-tre per mästerskap, under VM 2015 var siffran närmare trettio.”

INCHEON, SOUTH KOREA - OCTOBER 03: Otgondalai Dorjnyambuu of Mongolia (red) fights Charly Suarez of Philippines (blue) during the men's boxing lightweight bout final on day fourteen of the 2014 Asian Games match at Seonhak Gymnasium on October 3, 2014 in Incheon, South Korea. (Photo by Suhaimi Abdullah/Getty Images)
Foto: Suhaimi Abdullah/Getty Images)

”Cuts var ett icke-problem fram tills regelförändringen.”
– Santiago Nieva

AIBA har delvis tagit åt sig av kritiken, och försökt att minska cutsen genom deras utbildningsprogram ”Heads Up”, som ska lära boxarna en mer upprätt stil och att bättre se upp för ihopskallningar. Ett initiativ som Nieva tycker är naivt.

”Problemet med cuts uppstår, tvärtemot vad många tror, mycket oftare när det är två distansboxare som möts. När de kastar sig in mot varandra slås huvudena ihop med stor kraft, och det är av den anledningen vi har ett mycket större problem i Europa än på den amerikanska kontinenten – där det är vanligare att man boxas på halvdistans.”

Landslagstränaren tycker att man snarare bör rikta blicken mot vad den tredje mannen i ringen kan göra för att komma åt problemet.

”Domarna måste bli hårdare, och bättre på att skydda den som försöker boxas. Varningarna och tillsägelserna måste komma snabbare. Tyvärr har ju domarna samtidigt direktiv att de inte ska in och störa boxarna, vilket gör att deras arbete kan bli kontraproduktivt.”

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer