Nyhet

Rio 2016: Huvudskyddet försvinner för herrboxarna

Igår bekräftade det internationella amatörboxningsförbundet AIBA att de manliga deltagarna kommer att boxas utan huvudskydd under OS i Rio, vilket blir första gången sedan Los Angeles 1984. ”Vi är väldigt nöjda över beslutet.” sade AIBA:s ordförande Ching-Kuo Wu

AIBA grundar sitt något kontroversiella beslut på en studie gjord av organisationens medicinska kommission, vars resultat baseras på över 11,000 matcher som genomförts på större internationella tävlingar. Studien visade en signifikant minskning av hjärnskakningar på hela 43% mellan 2013 (då kravet på hjälm inom dessa tävlingar slopades) och 2015. Ett resultat som ordförande Wu onekligen är väldigt nöjd över.

Wu-AIBA-Pres-2
AIBA:s ordförande Dr. Ching-Kuo Wu

”Ända sedan vi började ta upp frågan med utövare och läkare har vi utforskat möjligheten att få bort huvudskydden.” sade Wu

”Och såväl de statistiska undersökningarna samt feedbacken vi fått från boxarna och tränarna pekar på att detta är den bästa lösningen för sport.”

Damerna kommer att fortsätta boxas med huvudskydd tillsvidare med anledning av bristande forskning.

Foto: AIBA.org

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer