Nyhet

Rapport från Paris Grand Slam i Judo

Robert Eriksson, Förbundskapten SJF, berättar om resan till Paris med landslaget och hur läget är med Judo-landslaget generellt.

Paris Grand Slam som verkligen är en av årets höjdpunkter och kanske det mesta spännande och attraktiva judo-evenemanget som genomförs, den välfyllda hallen och den härliga stämningen och det stora judointresset i Frankrike bidrar till en härlig atmosfär. Traditionellt så lockar tävlingen alltid ett stort startfält och med dom flesta toppaktiva på plats. I år var det ingen skillnad vilket inte är så konstigt med tanke på att det är OS år och många som jagar poäng och flera av toppnamnen vill ha ett ordentligt test i början på året inför uppladdningen mot OS. 91 nationer och 557 aktiva var på plats och i dom flesta viktklasserna var dom flesta topp 10 aktiva på världsrankingen med, Sverige ställde upp med hela A-truppen på 7 aktiva.

England's Danny Williams (blue) throws Connor Ireland of Wales as Williams wins his 73kG Preliminary Round in the Judo at the SECC during the 2014 Commonwealth Games in Glasgow. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Friday July 25, 2014. See PA story COMMONWEALTH Judo. Photo credit should read: John Giles/PA Wire. RESTICTIONS: Editorial use only. No commercial use. No video emulation.

Robert Eriksson, Förbundskapten SJF, berättar om tävlingen och läget:

Resultatmässigt så uteblev tyvärr dom stora resultaten denna gång men några bra prestationer gjordes även om det inte räckte fram till medaljerna, formen är dock god hos dom flesta och med lite is i magen och mer tid så kommer fler topp placeringar att komma.

Judo2

Match för match:

Tommy Macias inledde starkt med att få revansch mot Bocan från Förenande Arab Emiraten från förlusten i just Paris året innan. I nästa match så pressade Tommy den fd EM och VM medaljören Elmont från Holland ordentligt och hade ledningen på en varning in i slutsekunderna då Elmont rutinerat utnyttjade ett litet misstag av Tommy och kastade en yuko som han vann matchen på. På nytt gör Tommy en bra prestationen men får inte till det hela vägen, men med mer träning och mer rutin så kan han förhoppningsvis ta ett steg till.

Mia Hermansson som för två veckor sedan stod på pallen i Havanna inledde även hon på nästa sätt genom att kasta amerikanskan Akiyama på ippon genom en fin harai goshi. I nästa match mot Kinesiskan Yang så blev det ett tufft ställningskrig och greppet där tyvärr Kinesiskan var lite mer drivande och tog ledningen på varningar, Mia jobbade på och försökte komma i kapp men fastnade i Kinesiskans speciellvändning i golvet och förlorade på fasthållning. Så tyvärr en kort dag för henne denna gång, men samma sak gäller här men mer och hårdare träning på just denna typen av situationer är nödvändigt för ett steg till.

Anna Bernholm fick en tuff lottningen med den mycket rutinerade Holländskan Van Emden i första matchen. Van Emden var dessutom rejält på hugget denna dag och Anna hade svårt att skapa något och hamnade efter på varningar som Holländskan höll matchen ut. Lite fortsatt motigt för Anna som inte får utdelning för sin kapacitet och hon får ladda om och ta chansen vid nästa tillfälle!

Robin Pacek gjorde en bra match mot Adlet Missin från Kazakstan, Robin styrde hela matchen och tappade bara kontrollen vis ett tillfälle vilket räckte för Kazaken att ta en poäng. Trots en bra forcering och två yuko av Robin så räckte inte det och Kazaken vann matchen. En väldigt sur förlust men ändå ett steg framåt för Robin som nu skapade flera bra lägen och situationer och kan han nu spinna vidare på denna judo i fortsättningen så kommer det förhoppningsvis räcka längre.

Martin Pacek fick en svår första match mot Holländaren Korrel och gjorde en stabil insats i matchinledningen men efter lite slarv i golvet så fick Korrel fasthållning och vann matchen. Surt för Martin som nu har haft en motigt period ett tag, men Martin har en fortsatt hög kapacitet och när han får till det så är han tillbaka i toppen.

Marcus Nyman inledde stabilt med säkra segrar på Capra från USA och Diawara från Senegal innan världsmästaren Gwak från Korea blev för svår och slog ut Marcus på en fin morote seio nage. Marcus är fortsatt stabil i greppet men måste få till lite mer attacker och taktik mot just spelare som Gwak för att kunna ta sig lite längre i tävlingarna. Men med hans inställning och fysik så kan han närsom vara långt framme!

Joakim Dvärby startade med att helt greppa ut Koreanen Kim Jae Yun och vann på 4 shido, en stark insats att greppa ut en Korean på denna typ av tävlingen. I nästa match mot den explosiva Mongolen Lkhagvasuren så blev det en låst tillställning där Mongolen var den lite mera rörliga av dem två och fick fördel på varningarna som han höll matchen ut. En trist förlust för Joakim som helt klart hade kunnat vinna matchen men han måste få mer fart i dessa situationer och blir lite för låst och stillastående.

Den allmäna känslan och läget för landslaget just nu:

Som sagt några bra matcher, men lite slarv, lite otur och till viss mån en del brister i kapaciteten gjorde att resultatet blev bättre denna gång. Det är som vanligt viktigt att hela tiden jobba med utvecklingen av sin judo och träning för att hålla en så hög nivå som möjligt så ofta som möjligt. Det är en mycket intensiv period för dom aktiva och det är ibland svårt att få till en helt 100 % insats hela tiden även dom det alltid gäller att försöka och ta do chanser som erbjuds. Det är då extra viktigt att fortsätta att jobba på rätt och kanske dom lite obekväma områdena för att driva på utvecklingen!

Laget är nu kvar några dagar och sparrar mot världseliten innan dom om två veckor är uppe på tävlingsmattan igen i Düsseldorf Grand Prix!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer