Nyhet

UFC skänker 1 miljon dollar till ett forskningsprojekt

UFC (Zuffa) har beslutat sig för att stödja ett forskningsprojekt om Chronic traumatic encephalopathy (CTE) det vill säga det som tidigare kallades Dementia Pugilistica (Punch Drunk).

Inom bland annat boxning har Chronic traumatic encephalopathy (CTE) länge varit ett problem. Hjärnskador som åsamkas av långvarigt våld mot huvudet är något att ta på allvar.

Inom MMA har vi inte sett problem med CTE men det är en möjlighet att det sker med tiden. Inom Amerikansk fotboll har det länge varit ett problem och det finns inom fotboll och Hockey likväl. Från början trodde många att CTE var något som var unikt för boxning men så är alltså inte fallet.

The Lou Ruvo Center for Brain Health i Las Vegas studerar CTE inom kampsport sedan 2011. 600 fighters följs noga och 44 av dessa är kvinnor.

En miljon dollar väljer nu Zuffa att stödja forskningen med och det under fem år. Tanken är att forskningen lägger ett decenium på forskningsprojektet och såldes kommer de nå resultat 2021.

Målet är att hitta metoder som kan upptäcka CTE innan det har utvecklats. Skulle det ske skulle givetvis en fighter inte längre få gå matcher.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer