När hypen dör – eller blir rimlig?

En krönika om Sage Northcutt och hans förlust.

Sage Northcutt, en 19-årig talang som hittades i pilotavsnittet till Dana Whites serie ”Looking for a Fight”, kom in i UFC och ömgärdades av stor hype. Han levererade spektakulärt stående game, en väldig energi, en speciell personlighet och minst sagt en imponerande fysik.

Igår på UFC så skulle Sage gå ännu en match. Han hade fått sin vilja igenom att hinna gå en match till innan han fyllde 20 och så fick det bli.

I rond 2 mot Bryan Barbarena besegrades Sage Northcutt på en armtriangel som fick många att ifrågasätta både det ena och andra angående den unge talangen. En förlust är inte hela världen kanske, men nu var det en hype som fick sig ett visst typ av slut. Snipp Snapp helt enkelt.

Men vad händer när ljusen släcks och när en hypad kille som Sage Northcutt nu ska ta tag i sitt liv som idrottsman som alla andra?

Historien visar med all möjlig tydlighet att det nästan alltid går åt endera av två håll nu. Alternativ 1 är att hypen är död och Sage inte längre lyckas leva upp till den samt börjar få dåligt självförtroende. Alternativ 2 är att han fortsätter kämpa och att förlusten blir lite ”det bästa som kunde hända honom” i likhet med förlusten GSP fick i mötet med Matt Hughes.

Men givetvis kan det vara så att UFC, i sin iver, hypat Sage för mycket – för fort.

Twitter svämmade över av UFC-fighters som hånade Sage förlust och det var svårt att inte tyda det som avundsjuka. Lite som alla de som bara sitter och drömmer om att Conor McGregor ska förlora illa kvickt.

Kanske är hypen och kraven på den unge herr Northcutt nu rimliga och han kan utvecklas lite mer i sin egen takt? Vi får hoppas att en sådan superatlet som Sage Northcutt nu har bra folk omkring sig som tar hand om honom och vänder förlusten till något positivt.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer