Krönika

VM-resan – Fightas du med kattliknande smidighet eller sluggar du dig fram?

Fighters har ofta olika stilar, vissa är sluggers, andra mer tekniska i sitt utförande. Vissa är väldigt spända och helt slut innan rond ett är över. Få av de sistnämnda kommer att ha kvalificerat sig till VM i Thaiboxning i Jönköping i maj. Hos andra kan du se ett avslappnat leende och en kattlik smidighet. Skillnaden mellan sluggern och ”katten” ligger givetvis i skillnaden i skicklighet och teknik.

Nybörjare har ofta inget annat än vilja och styrka att ta med sig in i ringen. Vilket oftast resulterar i en sluggerstil, något som kan förändras över tid genom bra träning. Samtidigt finns det en annan förutsättning som särskiljer dessa två fightingstilar. Det är förmågan att hitta en avslappnat mentalt och fysiskt tillstånd. Inte avslappnat i meningen att somna, mer i meningen av en avspänd attityd och avspänt fysiskt. När du slår ett slag arbetar vissa muskler för att rotera din höft och för att räta ut din arm. Andra muskler arbetar mot den rörelsen om de är spända, de fungerar som antagonister till din egen rörelse. Antagonisterna motverkar då den kraft och snabbhet som en fighter försöker uppnå.

Ibland hör du tränare som instruerar sina elever att slappna av i axlarna eller andas ut när de slår eller sparkar. Det för att de kan se en anspänning som förhindrar att snabbhet och kraft utvecklas i tekniken. Ibland behöver fighters även träna andnings- och avslappningsteknik för att minska grundspänningen i muskler såväl som mentalt.

Avslappnings- och andningsträning kommer i första hand åt den fysiska spänningen. Den mentala avspänningen går att komma åt på andra sätt. Om du kommer ihåg från den förra krönikan använde Jörgen även ”… nyckelorden ’lätt och snabb’… för att förstärka känslan av att vara lätt” och avspänd ”… för att få till den där lilla extra snabbheten”. Både för att påverka sin attityd och den muskulära avspänningen.

Jörgen fokuserade även på uppgiften som låg framför honom, tekniken och taktiken, inte resultatet när han gick in i ringen. Processmålsorienterade fokus hjälpte honom att ha en mer avspänd attityd och att fokusera på det han kunde påverka direkt. Den egna tekniken och taktiken. Det hjälpte honom också att hitta ett bättre flow, öka snabbheten och förbättra tajmingen. Alla färdigheter som behövs för att skapa en sann mästare.

Återigen kan du ha lagt märke till att olika teman i den här serien av krönikor interagerar med varandra. Precis som olika färdigheter interagerar vid utvecklingen av en världsmästare. I thaiboxning finns alla Muay Thai teknikerna som skall bemästras, men för att en fighter skall nå hela sin potential, behöver även de fysiska såväl som mentala färdigheterna bemästras. I den här krönikan har fokus varit på mental och muskulär avslappning eller avspänning. Speciellt den mentala färdigheten att hitta en mer avspänd attityd samverkar med alla de tidigare temana i denna krönika; målorientering, självförtroende, föreställningsträning och koncentration. Frågan nu är, vad har du gjort hittills för att optimera din förmåga att hitta ditt optimala tillstånd av avspänning? Vad behöver du göra mer?

Vid tangentbordet:

Po Lindvall, doktorand, tränare till Martin Holm och Jörgen Kruth under 1990-talet, mental coach till båda under hela deras tävlingskarriärer och initiativtagare till Martin Holms Minne.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer