Krönika

Krönika: Vad är en Fighter?

Rickard Ankarsund beskriver sin syn på vad en fighter egentligen är för någon person.

Av: Rickard Ankarsund, Hälsocoach/PT/PT90i/Kampsportsinstruktör

Mitt mål idag är att lyfta upp dig, skaka om dig och få dig att tänka i nya tankebanor.

Mental_Coach2

Vad är egentligen definitionen av en fighter?

När jag ställde mig själv den frågan fick jag upp bilder framför mig. Allt från favoritscener ur Rocky 4, fighter med Muhammed Ali, Mike Tyson, Chuck Liddell, Mirko CroCop eller Bas Rutten för att nämna några.

Jag fick även upp bilder från gamla UFC-tävlingar med två atleter som går all in och där ena får ta otroligt mycket smällar av en ground en pound fighter i en Octagon. Förmodligen är det dylika mentala bilder du också får upp i ditt huvud. Men när vi stannar upp och tänker till lite inser i alla fall jag att en fighter definitivt är mer än en bra trailer för en topp 10 UFC fighter. Eller annan kampsportare på den högsta professionella nivån.

För ju mer jag tänker på det desto mer börjar jag inse att definitionen av en fighter ligger egentligen så långt ifrån den till synes våldsamme men oerhört vältränade personen som slåss i en bur mot en annan lika vältränad individ.

Definitionen av en fighter är för mig personligen mycket mer än vad jag nämnt ovan. En fighter för mig är den cancersjuka kvinna som går upp från sängen varje dag med ett leende på läpparna. Det är entreprenören som vägrar ge upp sin dröm om att få snurr på sitt företag.
Det är den livrädde och mobbade killen som satsar på sin idrottsdröm att en dag dansa på balettakademien. En fighter kan lika gärna vara den stora klumpiga klasskompisen som sträcker ut en hand och hjälper de mindre barnen. Den där personen som trotsar sin rädsla för att försöka rädda någon annan.

En fighter är en person som har en speciell typ av mentalitet. En attityd av en vinnarskalle. Det är sällan den mest tekniske eller mest vältränade atleten. Det är absolut värda att hyllas men de som aldrig syns eller hörs är för mig de stora kämparna. Människor som vägrar ge upp sin passion, som krigar för att lära sig takten i den dans som de nu tar kurser i för att lära sig. Människor som spenderar hundratals timmar för att lära sig något de har svårigheter för. Det är vad en fighter bör definieras som.

possibile

Att syssla med kampsport är för många betydligt mycket mer än att lära sig en takedown eller en spark och slagkombination. Det är gemenskap, värme, ödmjukhet och kamratskap. För att nämna några fördelar vi som tränar får av vår idrott. Det är för oss utövare fysiskt och psykiskt avkopplande men framförallt lärorikt. Kampsport lär oss bland annat om respekt och om möjligt att bli lite mer filosofisk lär vi oss i slutändan mer om oss själva. En fighter är inte bara någon som är kunnig på matten eller i buren. En fighter är likväl studenten som tog sex år på sig att ta sig igenom en 3-årig högskoleutbildning.

Definitionen av en fighter torde vara vinnarmentaliteten. Den mentalitet som vi besitter att vara beredd att gå igenom ett rent helvete för det vi älskar att göra men även att ha storheten nog att erbjuda hjälp till någon som behöver den.

Definitionen av en fighter är alltså snarare en mentalitet än fysiskt utseende och dess attribut som tillgår en teknisk kunnig fighter.

Allt detta jag beskrivit kräver hårt och målinriktat arbete. Den senaste tiden, ja kanske till och med de senaste sex-sju åren, är min upplevelse att den mentala aspekten hos oss utövare börjar försvinna. Det diskuteras mer kring fysiska attribut och förmågor än om vikten av mental förberedelse. Något som för mig är lika viktigt som en bra hälsa. Det är dags att ändra på det.

Rickard Ankarsund föreläser, arbetar med rehab, som PT, instruktör och lärare.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer