Nyhet

Mayweather ser rasism inom boxning och MMA

I en intervju med Fighthype.com hävdar Floyd Mayweather Jr att rasism fortfarande är ett problem inom dagens boxning och MMA. Men vad är det för argument Floyd lägger fram, och håller dem verkligen?

Mayweather började med att ge sig på något så underligt som Ring Magazines rankinglista.

”Jag kan inte förstå att de (Ring Magazine) har Andre Ward rankad fyra på pound-for-pound listan…” sade Mayweather till Fighthype

”…utan att han har förlorat en match. Han vinner matcher, inte bara på ett bra sätt, utan ett på ett enastående sätt…Jag tror verkligen att rasism fortfarande existerar inom boxningen.”

Den lite mer uppenbara anledningen till Wards fjärdeplats tycks gå Mayweather förbi. Floyds landsman har på grund av skador och kontraktsproblem bara boxats två gånger på lite över tre år, och inte slagit någon boxare av världsklass sedan segern över Chad Dawson i september 2012. Wards hudfärg är nog det minsta som har med hans fjärdeplats att göra.

”När jag tänker på det, så finns det så många grymma boxare de aldrig pratar om.” fortsatte Mayweather

”De pratar aldrig om  Terence Crawford, Nicholas Walters, Gary Russell, Leo Santa Cruz, Sharif Bogere, Richard Commey, Kell Brook, Keith Thurman, Erislandy Lara, Jermell Charlo, Jermall Charlo, Badou Jack, Andrew Tabiti, Danny Jacobs, Danny Garcia, Shawn Porter, Errol Spence, Timothy Bradley, Andre Ward, Adrien Broner, jag menar, han är fortfarande en boxare med stor personlighet, Demetrius Andrade, James DeGale, Adonis Stevenson, Deontay Wilder, men vet du vad? Jag vet varför de aldrig pratar om dessa boxare. För att de flesta av dessa boxarna är svarta eller associerade med mig och Al Haymon.”

Foto: Chris Carlson
Foto: Chris Carlson

”Jag vet varför de aldrig pratar om dessa boxare. För att de flesta av dessa boxarna är svarta eller associerade med mig och Al Haymon.”

För oss som följer sporten kontinuerligt är Mayweathers lista fullproppad av namn som erhåller mycket publicitet och får cred för det de gör (Brook, Thurman, Walters, Crawford, Porter, DeGale med flera) men där återfinns även namn som inte heller gör sig förtjänta av det (Bogere, Tabiti). Charlo-tvillingarna är på gång, men de måste, precis som alla andra, ta sig an svårare motstånd innan de kan höjas till skyarna.

”Money” valde också att ge syskonsporten MMA en känga, och riktade kritiken bland annat mot de – enligt Floyd – enhälliga hyllningarna av Conor McGregor.

”De säger att han snackar mycket skit och folk hyllar honom för det, men när jag gjorde det var jag kaxig och arrogant. Så partiska! Som jag sade innan, jag är inte rasist över huvud taget, men den existerar fortfarande.”

Att McGregor, som Mayweather själv hävdar att han inte känner till, enbart rosas till följd av sitt trash-talk är en ren felaktighet. McGregors attityd delar upp folk i olika läger, och skänker honom publicitet. Ett gammalt knep, som Floyd själv aldrig varit sen att använda under sin karriär.

Jag säger inte att rasismen inte existerar inom våra kära kampsporter, men man kan ju tycka att Mayweather, med nästan tjugo års proffsboxning i ryggen, borde kunna underbygga sina påståenden med tyngre argument. Mayweather är själv ett livs levande exempel på att en afroamerikansk boxare kan bli precis hur stor som helst, så väl sportsligt som ekonomiskt. Och han är långt ifrån den första.

Kanske är det så enkelt att den snart trettionio år gamle ”Money”, blott ett halvår efter karriärens avslut, bara hungrar efter lite färsk uppmärksamhet.

Läs gärna intervjun i sin helhet här.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer