Nyhet

Skoglund siktar mot VM-titel 2016

På lördag står Erik Skoglund återigen i centrum när han tar emot amerikanen Derek Edwards på hemmaplan i Rosvalla Arena, Nyköping. Vi tog chansen att prata med Erik om valet av motståndare, den stundande pressen, tränarbytet och inte minst; framtiden.

Skoglunds motståndarval till galan ”The World Awaits” som går av stapeln på lördag, har väckt uppmärksamhet – och det med rätta. Edwards slog som bekant ut svenskkollegan Badou Jack redan i första ronden under deras möte 2014, och därför undrar man givetvis om Skoglunds team vill skicka något form av budskap genom att utmana den ende boxaren som lyckats besegra titelhållaren från Stockholm.

– ”Jag tror mer att Edwards fungerar som ett lämpligt test att passera än något annat.” säger Skoglund till Fighter Magazine

”Att han slagit ut honom skulle kunna öka intresset för en eventuell match, men jag och Badou tävlar inte i samma viktklass och jag jagar i första hand en VM-titel i lätt tungvikt.”

Erik-Skoglund.jpg

”Jag hoppas och tror att en titelfight kan bli aktuellt redan nästa år.”
– Erik Skoglund

Som alla andra proffsboxare har Skoglund, trots sitt hittills fläckfria facit med 23 segrar på lika många fajter, upplevt toppar och dalar. Vi frågade vad som varit karriärens höjd- respektive lågpunkt så här långt.

– ”Det bästa ögonblicket måste vara lättnaden efter att jag besegrade danske veteranen Lolenga Mock, trots att jag tvingats ta räkning i tredje ronden.”

– ”Det värsta ögonblicket, eller i alla fall det jobbigaste, var helt klart matchen mot Glen Johnson. Jag kunde inte träna ordentligt inför matchen på grund av ryggskadan, och jag var tveksam in i det sista om matchen skulle bli av. Det var ett svårt beslut, och jag borde inte ha tagit det.”

Det skulle dröja tjugotvå proffsmatcher innan Erik den 19:e september i år fick chansen att boxas på svensk mark i Rosvalla Arena, Nyköping, där 5,000 åskådare fick se hemmasonen poängbesegra ukrainaren Oleksandr Cherviak. Men hur känns det egentligen att vara i händelsernas centrum, och förändras kraven på att prestera när man äntligen får stå som affischnamn?

– ”Jag känner naturligtvis av pressen, och jag har alltid höga krav på mig själv. Folk runt om förväntar sig att jag ska leverera oavsett var jag boxas, men känslan att göra det på hemmaplan, är det häftigaste jag varit med om.”

erik skoglund presser

”Jag känner naturligtvis av pressen av att boxas på hemmaplan, och jag har alltid höga krav på mig själv.”

För mer eller mindre ett halvår sedan tog Tommy Antman över positionen som huvudtränare för Skoglund, som tidigare coachats av Team Sauerlands Karsten Röwer. Ett val som den 24-årige sörmlänningen är väldigt nöjd med.

– ”I Berlin tillhörde jag en stor träningsgrupp, och det kändes som att jag behövde mer individuell träning för att optimera mina förutsättningar att lyckas. Jag bestämde mig för att flytta hem och jobba med Antman. Jag gillar hans sätt att träna varje boxare individuellt. Vi gör noggranna analyser, och det känns verkligen att varje träning är utvecklande”

Med en match kvar innan året är slut vore det kanske klokt att inte jinxa något, men likväl måste man i egenskap av supporter undra när Skoglund kommer att slå igenom. Blir 2016 året vi kommer att få se Nyköpingssonen gå en riktig titelfajt?

– ”Jag har som sagt fullt fokus på att hantera Edwards till att börja med. Och utöver det beror mycket på vad som händer i världstoppen, vad de andra boxarna runt omkring presterar.”

”…Men jag hoppas och tror att det kan bli aktuellt att boxas om en VM-titel redan nästa år.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer