Nyhet

Revanschsugen Ahlin tillbaka i ringen på lördag

Oscar Ahlin är publikfavoriten från Stockholm som utstrålar ren och skär boxningsglädje i ringen. På lördag ställs han mot ryssen Varazdat Chernikov, och Ahlin är på jakt efter upprättelse sedan han lidit karriärens första och hittills enda nederlag i våras.  ”Alla matcher är viktiga för mig, men självklart är jag extra taggad på grund av förlusten.” säger den före detta Tenstaboxaren till Fighter Magazine.

Det svidande nederlaget mot kameruniern Bernard Donfack kom som en stor överraskning för de flesta, och Ahlin själv menar att det som skedde i Frederiksberg, Danmark, inte kommer att återupprepas i Nyköping på lördag.

– ”Jag var inte mig själv den matchen.” säger Ahlin (12-1, 10KO)

– ”Det var väldigt tufft, och jag kan än idag känna mig en aning irriterad över resultatet. För jag vet att det inte var han som vann, det var jag som förlorade. Sedan dess har jag bara fokuserat på att komma tillbaka till den jag är som boxare.”

oscarahlin2

”Sedan förlusten mot Donfack har jag lagt all fokus på att hitta tillbaks till MIN boxning. Jag var inte mig själv i den matchen. – Oscar Ahlin

Efter fajten mot Donfack har Oscar åkt skytteltrafik mellan lägenheten i Kista och olika boxningsgym i USA , där det enligt 26-åringen erbjuds en helt annan atmosfär och bättre träningsmöjligheter.

– ”Jag älskar att byta miljöer, man får en liten nytändning varje gång. Plus att just USA är boxningens hemland. Inget snack.”

– ”I staterna är proffsboxning verkligen ett accepterat yrke, och man har chansen att lägga all energi på träning. Dessutom finns det en stor mängd sparringpartners, vilket tyvärr är väldigt svårt att hitta hemma. Jag har gått matcher där sparringen innan varit nästintill obefintlig. Funderingen på att flytta har absolut slagit mig, men det är svårt när man har familj och fightas i Europa.”

 

Alla som någon gång sett Kistas egen ”Golden Boy” in action vet att han alltid bjuder upp till show, och att hans iögonfallande stil med den låga guarden och den rörliga överkroppen är något som få andra svenska, om ens europeiska, boxare använder sig av. Men hur kommer det sig att en kille från Stockholmstrakten valt att anamma den typen av boxning?

– ”Grunden till min stil är från Star Fight Gym i Stockholm, när jag var valp. Min pappa jobbade med boxare där, och fick via det se mycket olika stilar. Men en av dem jag blev, och fortfarande blir inspirerad av, är Isam Khalil. Det är lite från honom jag har tagit en grund till min boxning, och sedan dess har min pappa byggt vidare på det. Vi jobbade tillsammans under hela min amatörkarriär, så vi hade tid att få in lite boxning i kroppen på mig.”

oscarahlin (1)

”Jag slår som en lätt tungviktare, vilket gör att jag klarar mig bra rent kraftmässigt i min nya viktklass.”

Oscar inledde sin proffskarriär som lätt tungviktare, men har sedan dess sadlat om till super mellanvikt, ett val som kan förundra oss som tyckte att den unge Ahlins snabbhet kom till sin rätta bland de tyngre lunsarna.

– ”Det finns en del faktorer till varför jag valde att gå ner en viktklass. Först och främst för att jag helt enkelt inte känner mig såpass stor. Men jag slår som en lätt tungviktare, vilket gör att jag rent kraftmässigt klarar mig väldigt bra i i min nya viktklass. Dessutom har jag redan den snabbheten krävs för super mellan.”

– ”Det finns alltid risker med att gå ner i vikt, men så fort man har satt det i system så är det lugnt!”

 

Ahlin har inte boxats på svensk mark sedan knockout-segern över Joszef Orsos i Göta Källare 2012, men tre år och åtta matcher senare är det Rosvalla Arena i Nyköping som står värd, och Oscar är positiv inför såväl sitt eget deltagande på lördag, som sportens utveckling i Sverige.

– ”Det känns jätteroligt. Jag var där och tittade förra galan och blev väldigt glad att det kom så mycket folk. Så hoppas på detsamma den här gången.”

– ”Proffsboxningen är på uppgång här, men vi måste få bort tolvminuters-regeln så småningom för att bjuda det svenska folket på dom riktiga matcherna. Och självklart för att låta oss svenska boxare ha en hemmaplan genom hela karriären. Men att få dispens för vissa matcher är klart ett steg åt rätt håll!”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer