Nyhet

Analys inför TUF 22-Finalen: Edgar vs Mendes

Snart smäller det. Den andra av tre UFC-galor som sker i rad. Natten till lördag tar sig Frankie Edgar an Chad Mendes och finalen av TUF 22 ska avgöras.

 

https://www.youtube.com/watch?v=vj8rV4NC4k8

Sitter du och väntar på att TUF-finalgalan ska äga rum eller om du är en av de som ser i efterhand? Oavsett vad så har du här några nedslag på matchkortet som är särskilt intressanta och som analyseras.

TUF22_Flare

Ryan LaFlare vs. Mike Pierce

Den här Welterviktsmatchen är intressant av flera anledningar. Dels är det här faktiskt första gången vi får se Mike Pierce sen han förlorade mot Palhares i oktober 2013(!) och dels är det för att han ändå är favorit hos oddsmakarna världen över. Mike Pierce var på gång rejält när han mötte Rousimar Palhares den nionde oktober 2013. Han hade radat upp fyra raka segrar i UFC och förlusten innan det kom mot en då farlig Josh Koscheck, en förlust på delat domslut. Pierce tog inte bara Koscheck till ett delat domslut utan även Johny Hendricks på UFC 133 (2011). Bortsett förlusterna mot Hendricks och Koscheck så var Pierce glödhet då Palhares drog ut honom på trettio sekunder. Till följd av att Palhares inte släppte i tid så fick Pierce en skada och när han sen skulle komma tillbaka till fighting nästan ett år senare och möta Maia så bröt han handen och fick ställa in.

Pierce styrka ligger i hans brottning och hans stående game. Han är väldigt tuff och anses vara en svår motståndare för vem som helst. Nu är frågan hur mycket ringrost han kommer ha efter två år borta?

Ryan LaFlare flyger lite under radarn, men han är onekligen en riktigt bra fighter. Hans record på 11-1 talar för sig självt då han endast förlorat mot Demian Maia. LaFlare är en brottare i grunden och tog hem statsmästerskapet i New York en gång i tiden. Han anslöt sig till Matt Serra och Ray Longo som bland annat Weidman och Sterling tränar för. Alla hans segrar i UFC har kommit på enhälliga domslut vilket han kritiserats lite för men bland de han slagit finns bland annat Santiago Ponzinibbio som ju vi såg slå Andreas Ståhl igår.

Mycket handlar i den här matchen om vilken Mike Pierce som dyker upp. 2 år är väldigt lång tid och att trots det anses vara en favorit mot en så allround fighter som LaFlare är inte illa alls.

Gonzaga,_Gabriel_funny_face

Gabriel Gonzaga vs. Konstantin Erokhin

Den här tungviktsmatchen är en make it or break it-match för Gonzaga. Erokhin är såg vi senast i Stockholm på den ödestyngda galan på Tele2 i januari. Erokhin kom till UFC med 9 raka segrar och fick möta Victor Pesta. Erokhin, som har väldigt knockout power fick inte riktigt till det och klarade inte av Pesta som var bättre tränad och kunde kontrollera fighten mest. Nu återvänder Erokhin med ny hunger och säger sig vilja knocka Gonzaga. Han anses vara en favorit till segern över Gonzaga då denne förlorat tre i rad.

Gabriel Gonzaga har en gång i tiden varit världsmästare i BJJ och vem glömmer inte när han knockade Cro Cop med en Cro Cop-spark? Hans karriär i UFC har varit lite upp och ner med en haka som ibland svikit honom. Gonzaga vill ge sin UFC-karriär en sista chans och för att kunna göra det måste han avsluta Erokhin.

Det som talar för Gonzaga är hans storlek, hans erfarenhet och bredd. Det som talar emot Gonzaga är hans haka och sviktande kondis samt glöd.

TUF22_Joe

Joe Lauzon vs. Evan Dunham

En gång i tiden var dessa herrar ansedda som blivande contenders. Joe Lauzon såg ut att ha tappat gnistan lite när han i augusti 2013 förlorade mot Michael Johnson på enhälligt domslut. Han tog fyra månaders uppehåll och kom tillbaka mot Mac Danzig och lyckades vinna. Det var fortfarande inte riktigt den gamle Lauzon vi såg men nästan ett år efter var han tillbaka. I september 2014 avslutade han Michael Chiesa i andra ronden som rätt stor underdog. Den segern ledde till en match i januari i år då han förlorade mot Al Iaquinta och återigen började snacket gå om Lauzon var på väg att hänga upp handskarna? Han bevisade dock att han fortfarande ”har det” när han i juli besegrade Takanori Gomi på TKO i första ronden.

Evan Dunham spådde otroliga framgångar när han som ung kom in i UFC. Han slog svenske Per Eklund i din UFC-debut och radade sen upp vinst efter vinst vilket ledde fram till en fight mot den mycket högt rankade Sean Sherk. Dunham förlorade mot Sherk på delat domslut och sen också mot Melvin Guillard vilket fick stjärnglansen att lägga sig lite. Två vinster i rad och sen återigen en förlust och sen ett svårt möte med Gleison Tibau. Vi får inte glömma att Tibau faktiskt slagit Dos Anjos en gång i tiden och gått riktigt många bra matcher. Dunham lyckades knipa hem segern över Tibau på delat domslut.

Dunham matchades mot Rafael Dos Anjos och förlorade på domslut, han mötte då Cerrone och förlorade även den och sen även en förlust mot Barboza. Snacket gick att Dunham var helt slut men ett halvår senare vann han mot Rodrigo Damm och nu och julas mot Ross Pearson.

Kapaciteten Lauzon och Dunham besitter är väldigt stor, men vem som är mest ”där” när de möts är oklart. Båda är luttrade veteraner och oddsmakarna tror på Dunham då han sett bäst ut mest nyligen.

TUF22_Mendes_Edgar

Andra spännande fighter:

Edson Barboza (rankad 6:a i UFC:s lättvikt) vs. Tony Ferguson (rankad 7:a) kan bli en riktigt spännande match. Barboza förlitar sig på sin striking men Ferguson har bland annat dragit ut svartbältet Tibau och dessutom nu vunnit sex matcher i rad i UFC!

Finalen i TUF 22 har helt tappat sin charm då båda i finalen förlorat under turneringen, men det är ändå en rätt spännande fight. Artem Lobov har knockout power och tränar med Conor samt Gunnar vilket knappast är helt fel. Ryan Hall å sin sida har livsfarliga submissions men undermålig striking. Klassisk matchup mellan två fighters som inte kommer vara superrelevanta i lättvikten.

Huvudmatchen måste förstås nämnas då vi har de två högst rankade fjäderviktarna (bortsett Aldo och Conor) som möts. Båda två är vassa brottare och Mendes tror att hans knockoutförmåga är större än Edgar. Frankie Edgar är en ”jobbig jäkel” att möta för vem som helst och Hamid ”Akira” Corassani har berättat hur vidrigt svår Edgar är att både sparras med och mäta sig med rent allmänt.

Det här är en mycket jämn fight där Edgar är liten favorit hos oddsmakarna och det känns rimligt. Vi ska inte glömma bort att Edgar inte förlorat på annat sätt än på domslut och det mot Benson Henderson, Jose Aldo och en gång 2008 mot Gray Maynard.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer