ArtikelNyhet

Vita Huset kan inte hjälpa Nick Diaz

Drygt 115000 fans vände sig till Vita Huset, genom en namninsamling, för att få Obamaadministrationen att hjälpa Nick Diaz. Nu har svaret kommit.

Sporten MMA har aldrig varit så stor som nu. Denna blandning av kampsporter, som utgör MMA, var en gång i tiden förknippat med gladiatorspel och bristfällig säkerhet. Arizonas Senator John McCain kallade sporten för ”Mänsklig Tuppfäktning” och MMA förbjöds i stat efter stat.

Vi snabbspolar fram till 2015 och sporten MMA har nu snart 15 år av reglering och Senatorer som John McCain har sedan länge blivit fans av MMA. I delstaten bredvid Arizona samlade nyligen drygt 20000 fans för att hylla Holly Holm efter hennes seger över Ronda Rousey. Samme Ronda Rousey som lyft kvinnors anseende och popularitet i sporten för alltid. Faktum är att Ronda Rousey är en av de mest googlade idrottarna i hela världen.

MMA är lika accepterat som vilken sport som helst i USA bortsett i New York men det har inget med sporten att göra. Men ännu finns det mycket kvar för sporten att uträtta och det blev väldigt klart att ett av de stora problemen som finns inom MMA i USA är idrottskommissionen i Nevada. Det är den kommissionen som är vägledande många gånger och det är också den som är närmast UFC (då Zuffa håller till i Las Vegas och har flest galor där, alla tre galor det här veckoslutet exempelvis).

Nick_Diaz_Kommissionen

När Nick Diaz åkte fast för cannabismetaboliter i kroppen efter sin match mot Anderson Silva så stod det klart att han skulle straffas. Det som dock gör det hela lite märkligt är att Nick Diaz är i enlighet med lagen i sin hemstat tillåten att röka gräs. Att han inte får göra det inför match är dock fastslaget sedan tidigare och något Diaz känner till.

När Diaz straff kom från Nevada idrottsliga kommission så var straffet det hårdaste i sitt slag. Diaz blev avstängd i fem år och ska betala en bra bit över miljonen (i svenska kronor). Fans, journalister, ledare, olika förbund världen över och en hel rad andra fighters såg orättvisan och kunde inte hålla tyst. När Anderson Silva dessutom åkte dit för doping i samma match, men fick ett klart mycket mindre straff var orättvisan närmast ett faktum.

Drygt 115000 fans skrev på en namninsamling som gick direkt till Vita Huset. President Obama har infört ett system som innebär att om minst 100000 människor inom en månad skriver på en namninsamling angående något så kommer ärendet komma upp på ”Obamas skrivbord”.

Vita Huset har nu svarat på de upprörde fansen som vill ha hjälp att skipa rättvisa. Dessvärre är svaret inte det fansen önskade sig då Vita Huset låter meddela att de inte på något sätt kan påverka en idrottskommission i en enskild stat, i ett enskilt ärende. Ett ganska väntat svar kan tyckas och somliga har nu ansett att hela namninsamlingen var onödig. Andra menar att det här gör att kännedomen om orättvisan lyfts på nytt och att journalister världen över, återigen, kommer lyfta frågan om Nick Diaz märkligt långa avstängning.

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer