Nyhet

Holly Holm utmanar Ronda Rousey

På lördag tar Ronda Rousey, regerande UFC mästare i bantamvikt, emot sin sjunde utmanare om titeln, Holly Holm, på Etihad Stadium i Melbourne inför 70 000 åskådare.

Ronda Rousey är den stora favoriten inför matchen, och hur skulle hon kunna vara annat? Efter tolv matcher i MMA är hon ännu obesegrad och hennes senaste fyra matcherna avslutades efter mindre än 130 sekunder, sammanlagt. Rousey började sin kampsportskarriär som framgångsrik judoka och tog sig hela vägen till OS i Beijing, där hon snubblade på mållinjen och kom hem med ett brons. Ett brons var i hennes ögon ett misslyckande och den förlusten har fortsatt att motivera och sporra henne att bli den bästa fightern.

Liksom Rousey är Holly Holm än så länge obesegrad i MMA. Holm började sin karriär som boxare och har vunnit flertalet titlar i weltervikt och anses vara en av de bästa kvinnliga weltervikarna någonsin. Förutom slag är Holm skicklig med sparkar, hon har även tränat och tävlat kickboxning, med en bra räckvidd och god timing lyckas hon få in bra och effektiva träffar. När hon påbörjade sin MMA-karriär hade hon i princip ingen erfarenhet av BJJ eller brottning. Än idag är Holms främsta styrka hennes boxning och hon har knappt fått visa vad hon går för inom några andra dicipliner ännu. Att Holm är en stark fighter är det nog ingen som tvivlar på, eller hennes motivation att vinna. I matchen mot Juliana Werner i april 2014 bröt hon armen under första ronden men fortsatte och lyckades vinna med TKO i den femte ronden med en spark mot huvudet.

Under Rouseys judokarriär var hennes styrka hennes uthållighet, hon vann ofta genom att trötta ut sina motståndare. Hon utnyttjar även idag sin judobakgrund och tar ner sina motståndare på mattan genom kast och svepningar och avslutar sedan med slag eller submissions. Rouseys styrka är grepp och hon har vunnit en stor del av sina segrar med armlås, mot starka boxare har hon snabbt kunnat vinna genom submission medan de som är starkare i liggande har kunnat bjuda på mer motstånd. I början av sin MMA-karriär använde hon främst slag för att få utrymme att utöva sin judo, men sedan hon debuterade UFC har hon blivit en starkare boxare.

Med sin boxningsbakgrund må Holm ha en chans så länge de är stående, men Rousey är mer allsidig och går de ner i liggande ska vi nog inte räkna med att Holm har något att sätta emot. Holm själv däremot är självsäker, hon vet att hon är underdog i matchen men är övertygad om att hon har en chans.

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer