Nyhet

Grand Slam i Abu Dhabi 29/10-1/11

Sedan den allvarligt menade comebacken i jakt på en OS-biljett för ett drygt år sedan har förre Europamästaren Marcus Nyman nått medaljmatcher vid tre tillfällen på Grand Prix, men ingen medalj. Idag var det dags och då på en Grand Slam. En kvartsfinal och en bronsmedalj gör att Nyman kommer att ta ett jättekliv i OS-kvalet och för tillfället vara kvalificerad. Men Joakim Dvärby är fortfarande före i kvalet.

Vi kan få en tuff fight om OS-biljetten i -90 kg, precis som i -63 kg!

I -63 kg har Mia Hermansson stabiliserat sin judo och det märktes hur självförtroendet stärktes ytterligare av åttondelsfinalen på Grand Slam i Paris för två veckor sedan. Nu blev det kvartsfinal och en slutlig sjundeplats.

Marcus Nyman, -90 kg

Marcus Nyman, som nådde åttondelen på Grand Slam i Paris för två veckor sedan började dagen knackigt mot italienaren Walter Facente. Nyman blev kastad på waza-ari (mellanpoängen) och drog på sig en varning. Men efter drygt halva matchen visade han prov en av sina vassaste egenskaper: att använda grundtekniker nere i mattan på optimalt sätt som få andra. En fasthållning gav ippon-seger (fullpoäng).

I tredje omgången (Nyman stod över första) väntade tredjeseedade Alexandre Iddir, Frankrike. Att fransmannens är i god form visade silvret i Paris för två veckor sedan. Återigen blev Nyman kastad och fick en waza-ari emot sig. Han satte dock rejält tryck på fransmannen som stördes markant av Nymans kraftfulla greppning (det börjar se ut som 2010-11 då han tog sina EM-medaljer). Iddir drog på sig flera shido (varningar), men tiden började rinna ut. Med tre sekunder kvar säger det pang i mattan, med Iddir på rygg, ippon, och Nyman vidare till kvartsfinal.

I kvartsfinalen blev dagens slutsegrare Otgonbaatar Lkhagvasuren, Mongoliet för svår. De har mötts tre gånger tidigare, alla i år och Nyman hade 1-2 inför denna match. Efter 1.50 var matchen slut, med mongolen som segrare.

Kvartsfinal ger återkval och där väntade Dmitir Gerasimenko, Serbien. Efter 1.30 kommer de två ner i mattan och återigen visar Nyman sin klass i mattan. Först en fasthållning som gav yuko (lägsta poängen), Gerasimenko lyckas ta sig loss men inte bättre än att Nyman kan ta ännu en fasthållning och då tog sig Gerasimenko ingenstans, ippon och bronsmatch för Nyman.

I bronsmatchen väntade fjärdeseedade legenden Ilias Iliadis från Grekland. Med bl.a. ett OS-guld och tre VM-guld är Iliadis en av de stora profilerna. Och det blev en riktigt tät och utdragen semifinal mot förstaseedade van T End. När sedan en Nyman som ser allt starkare ut i greppningen väntade blev det för mycket för Iliadis. Nyman och Iliadis har inte möts i individuella turningar på många år och Nyman har 0-2, men de har även mötts i tyska Bundesliga och då har Nyman vunnit. Nu blev det en hård kamp om greppet där både varnades efter en halvminut. En minut senare varnades Iliadis. Efter drygt halva matchen drog Iliadis på sig en tredje shido (fyra = diskvalificering). Då lyckades Iliadis med ett kast som gav yuko. Men Nyman fortsatte sätta press på Iliadis. Nyman fick visserligen en shido till, men med drygt minuten kvar stod inte längre Iliadis emot, han klev ut och drog på sig en fjärde och avgörande shido.

Bronsmedalj till Nyman, och det på en Grand Slam ger 200 rankingpoäng, och som nämnts ett kliv långt in på listan över de som är kvalificerade till OS. Det blir oerhört intressant att se vad den här framgången för med sig i OS-kvalet framöver. Elva högpoängstävlingar återstår.

Mia Hermansson och Anna Bernholm, -63 kg.

Först skall vi notera att Anna Bernholm tog en för OS-kvalet mycket viktig seger innan hon blev utslagen. Bernholm besegrade nämligen sydkoreanska Jiyun Bak i en oerhört jämn match. Bak är en av de som närmast bakom jagar Bernholm och Hermansson i OS-kvalet.

Mia Hermansson var dock den som imponerade mest av de två den här gången. Precis som Nyman nådde Hermansson åttondelen på Grand Slam i Paris, men nu ännu längre, och det var med en imponerande stabil och attackvillig judo.

Hermansson inledde mot Hannah Martin, USA, och dominerade även om det inte blev några poäng utan seger på färre shido än Martin.

Därefter väntade femteseedade Edwige Gwend, Italien. Gwend har varit ett spöke för svenskorna i år Hermansson har förlorat en gång och Bernholm två mot italienskan. Men denna gång gjorde Hermansson som hon gjorde 2014 och besegrade Gwend. När båda hade en shido var tog Hermansson ledningen med en yuko, och var ytterst nära att kunna följa upp nere i mattan. Men Gwend, som hade stora problem med Hermansson stabila judo lyckades kvittera, en yuko och matchen gick till golden score. Där fortsatte Hermansson på samma stabila sätt och attackerande sätt och en till shido för Gwend tog Hermansson till kvartsfinal.

I kvartsfinalen gjorde Hermansson sin bästa match för dagen och det mot fjärde seedade Martyna Trajdos, Tyskland. Hermansson struntade uppenbarligen i att hon har 1-6 i inbördes möten med tyskan. Redan efter 31 sekunder gav det spektakulära benkastet uchi mata en waza ari och ledning för Hermansson. Efter 1.15 var Hermansson millimetrar från en semifinal. Ännu en uchi mata, och hade Hermannson bara lyckats få till minimalt med rotation till så hade det blivit en waza ari till och matchvinst…men det blev ”bara” en yuko. Trajdos lyckades sedan komma tillbaka med både en yuko och en waz-ari och i slutsekunderna en fasthållning och ippon. Oj, så nära en semifinal för Hermansson.

I återkvalet blev sedan Juul Franssen, Nederländerna för svår och vann på en waza-ari, och Hermansson fick nöja sig med en sjundeplats.

Tommy Macias, -73 kg

Tommy Macias börjar växa in ordentligt i dessa turneringar på högsta nivå. Han tog sig med imponerande judo till åttondelsfinal.

Om tre veckor börjar årets avslutning med Asienturnén med två Grand Prix och en Grand Slam på tre veckor.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer