Nyhet

Den internationell konflikten mellan de svenska och europeiska Taekwondoförbunden är över

Den 14 oktober 2015 träffade Johan Nilsson, Ordförande för Svenska Taekwondoförbundet (STF) och Sakis Pragalos, Europeiska Taekwondo Unionen (ETU) varandra på inbjudan av ordförande för Svenska Olympiska Kommittén (SOK) i Stockholm. Mötet resulterade i att man enades om en lösning där Svenska Taekwondo-förbundet inte behöver utesluta 4000 medlemmar, utan istället fortsättningsvis kan samla all Taekwondo under ett och samma paraply.

Torsdagen den 29 januari i år beslutade ETU att utesluta Svenska Taekwondo-förbundet ur all Taekwondo-verksamhet i Europa, något som resulterade i att Sverige fick avstå deltagande på Nordiska Mästerskapen. Beslutet överklagades med omedelbar verkan till högre instans, världsförbundet WTF. Därefter har det förts förhandlingar internationellt med både världsförbundet och det europeiska kontinental förbundet.

I förhandlingarna har SOK varit ett viktigt stöd till Svenska Taekwondo-förbundet när representanter från förbundet rest till Korea, Schweiz, Ryssland och Azerbajdzjan under året för att finna en gemensam lösning. Efter överenskommelsen i Stockholm den 14 oktober har vi idag, på plats i Riga, Lettland och ETUs årsmöte valts in som fullvärdiga medlemmar.

Det var en nöjd ordförande för Svenska Taekwondo-förbundet – Johan Nilsson, som efter mötet konstaterade:

”Detta har varit den viktigaste frågan för mig sedan jag tillträdde i april, och som jag är mycket nöjd med att vi nu kan lägga bakom oss. Det här betyder mycket för våra atleter, framförallt för våra OS-kandidater Elin Johansson och Nikita Glasnovic, som nu kan fokusera på sin OS-satsning utan att behöva oroa sig för att något annat ska kunna påverka vägen till Rio 2016.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer