Artikel

VM-resan – Om jag vinner VM kommer mitt självförtroende att växa!

Hur ofta har du hört någon säga något i likhet med det? Jag har hört det ett antal gånger. I olika versioner. Kanske det vanligaste uttalandet har varit – Efter att jag vunnit Thaiboxnings VM i Jönköping i maj 2016, eller någon annat mästerskap, då kommer mitt självförtroende vara på topp. Det som är intressant är att logiken i det uttalande accepteras av de flesta, speciellt som väldigt många idrottare bara har resultatmål. Något som också exemplifieras av vad en elitfighter nyligen sa inför en fight: ”Mitt mål är att vinna! Det spelar ingen roll hur…”.

Mer intressant är att när tidigare världsmästare inom olika idrotter intervjuas är logiken ofta den motsatta. Eller som Marc Girardelli, en framgångsrik slalomåkare beskrev det: ”Jag har inte fått mitt självförtroende för att jag vann VM, jag vann VM för att jag först jobbade med att bygga upp mitt självförtroende…”. Jämför det med vad Jörgen Kruth tog med sig när han tog silver på VM 1995. En viktig lärdom, som flera av hans lagkamrater förstärkte, var att finalmatchen var väldigt jämn. Som Jörgen uttrycker det: ”Att jag visste att Thailändaren jag mötte i finalen hade runt 200 fighter motiverade mig och gav mig ett självförtroendet att tro att jag kunde gå hela vägen. Speciellt som jag kände att jag inte blev allvarligt träffad, att jag tydligt kunde se allt han gjorde, att mitt försvar och mina tekniker var effektiva. Det var viktigt för mitt självförtroende”. Bakom de här lärdomarna kan du utläsa att både Marc och Jörgens självförtroende byggdes upp innan deras stora vinster. Om du läste den förra krönikan kanske du kommer ihåg att jag skrev om resultatmål och processmål. I det Jörgen lärde sig från sin finalförlust 1995 går det att läsa ut att han är väldigt processmålsorienterad. Hans fokus var inriktad på hur väl hans försvar och teknik fungerade och betydligt mindre på på resultatet i finalen. Det här är vad vi skulle kunna kalla hans tredje ’hemlighet’. En hemlighet som kan komma till användning på varje träning, men även inför tävling och i utvärdering av framgång och förlust. Genom att formulera tydliga processmål, hur du vill utföra din teknik, med balans, snabbhet, tajming och precision, och sedan utvärdera utförandet, kan du följa din utveckling. Förstärka och berömma varje framsteg du tar, i form av din förmåga att använda dina färdigheter och samtidigt bygga upp ditt självförtroende. Steg för steg, processmål för processmål.

Du kommer även kunna undvika att lura dig själv och vara realistisk när du fokuserar på dina färdigheter och hur de utvecklas, i motsats till att du skapar ett hopp om en ’storhet’ som inte är verklig…och vi har sett fighters som försöker ’lura’ sig själva om sin egen storhet inför en fight. Jörgen berättade en gång hur han coachat en fighter som upprepade för sig själv: ”Jag ska ta honom, jag ska ta honom…”. När han sen gick in i ringen var han övertänd och hade ingen idé om hur han skulle fightas. Han vart tyvärr, men inte så förvånansvärt, knockad i första ronden. Mycket beroende på att han inte var fokuserad hur han skulle fightas, att han själv skaffat sig ett överdrivet påslag och allt detta mycket beroende på att han saknade självförtroende för sin egen teknik, snabbhet och tajming.  

Så frågan är, hur skall du jobba för att bygga upp ditt självförtroende?

Vid tangentbordet:

Po Lindvall, doktorand, tränare till Martin Holm och Jörgen Kruth under 1990-talet, mental coach till båda under hela deras tävlingskarriärer och initiativtagare till Martin Holms Minne.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer