Artikel

Badou Jack – en krigare väl förtjänt av det han erövrat

Det är svårt att övertyga passionerade boxningsfans om att man är något. För Badou Jack räckte det inte med att i våras besegra Anthony Direll, och erhålla det då vakanta WBC-bältet i supermellanvikt. Det krävdes mer för att inte bli en i raden av alla ”paper champs” – en mästare ej värdig sin egen titel. Men när 31-åringen i lördags natt svensk tid försvarade den mot britten George Groves, rådet det inte längre några tvivel om att den före detta Djurgårdsboxaren, är en krigare väl förtjänt av det han erövrat.

Den snöpliga knockout-förlusten mot Dereck Edwards är inte mer än ett och ett halvt år bort, och Jack har redan lyckats skriva ytterligare ett kapitel i den svenska boxningshistorien. En bedrift, som efter mötet mot Edwards, kändes väldigt långt borta – i alla fall för oss följde den forna olympierns karriär på distans. Men uppbackad av ett stall i världsklass – Mayweathers ”The Money Team” – tog han sig upp ur det djupa hål som följer ett oväntat nederlag – och på vilket sätt han gjorde det.

jackedwards

Med två klara segrar över mediokert motstånd under 2014:s andra halva ansåg varken fans eller oddsbolag att Jack var redo för uppgiften som lades framför honom i Dirrell. Som en 9 mot 1 underdog gick han in med huvudet högt, och vann ett majoritetsbeslut som skänkte honom den titel han kämpat hela livet för. När han i lördags äntrade ringen mot Groves, gjorde han också det som nederlagstippad – om än knappt. Som vi vet övervann han oddsen även där på ett övertygande manér, och cementerade därmed sin plats i viktklassens toppskikt. En fantastisk resa, kanske inte minst med svenska ögon sett.
Men vad står nu på tur för Badou? Bekanta namn så som mexikos Julio César Chávez Jr och Groves landsman James DeGale har omnämnts, och om man får tro på vad Las Vegas-boxaren själv sagt, så vill han smida medans järnet är varmt, och möta så tufft motstånd som möjligt. Även om det kanske är ett uttryck vi hör ifrån var och varannan boxare där ute, så tror jag att det i Jacks fall är allt annat än en klyscha.
Med facit i hand vet vi att ”The Ripper” aldrig kan räknas bort, och med mycket vilja och lite tur, kommer han att skänka oss svenska boxningsfans fler ögonblick av glädje och stolthet inom den närmaste framtiden.
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer