Nyhet

VM-SILVER till Sofia Mattsson! Rapport från dag 3

Sofia tog hem silvret på VM i Las Vegas i 53kg-klassen natten mot torsdag (svensk tid) efter en finalmatch mot japanska Saori Yoshida som slutade 2-1 till Yoshida. Stort grattis till VM-medaljen, Sofia!

Janne Kårström, truppledare i Las Vegas, fortsätter att rapportera från VM:

Efter Zackarias Tallroths bronsmedalj i går hade vi höga förväntningar på de fyra brottarna som stod på tur att tävla under den tredje dagen på VM, och det började bra.

Kristofer Johanson var den förste på mattan och för motståndet stod Tjöerstad, från Norge. Kristofer dominerade och styrde matchen till en kassaskåpsäker vinst med 3 – 0. I sextondelsfinalen mötte Kristofer rumänen Pirvan – en brottare som var mycket tät och stark och Kristofer fick inte ut något på honom. De fick var sin varning och neddöming. I Kristofers underläge provade rumänen att lyfta ett smidjebälte som enligt min uppfattning kopplades alldeles för lågt för att vara godkänt. Kristofer parerade lyftet men dessvärre utmynnade den Challenge som hade begärts i att Kristofer fick en varning för ojust brottning och förlorade både poängen och matchen som slutade 3 – 1 till rumänens favör.

Fredrika Pettersson (48kg) fick möta Amanshol-Bakatyuk från Kazakstan. I den här matchen var Fredrika chanslös och förlorade med 11 – 0.

Jenny Fransson (69kg) började storstilat och vann i sextondelen på t.ö. över Maria Acosta-Acosta från Venezuela. I nästa omgång slog Jenny amerikanskan Elena Pirozhkov. Jenny började mycket bra och ledde med 5-0 en bit in i den andra perioden. Amerikanskan reducerade genom att Jenny slog ett nacksving som inte blev så lyckat vilket i sin tur innebar att Jennys ledning minskade. Jenny redde emellertid ut det hela och vann matchen med poängen 5 –3. I kvartsfinalen stötte Jenny på Vorobeva från Ryssland och sin vana trogen började hon med att ta en klar ledning och alla vi runt omkring Jenny trodde att hon skulle vinna denna match eftersom allt såg så stabilt ut. Dessvärre så åt sig ryskan i kapp och vann slutligen matchen med 7-4.

Jenny vann sedan återkvalet och ställdes mot tyskan Focken i bronsmatchen. Bronsmatchen blev en spännande tillställning där Jenny tog ledningen med 3 – 0. Därefter hämtade Focken igen försprånget och övertog ledningen med 6 – 3 varefter Jenny forcerade och krympte underläget till 5 – 6, men närmare än så kom inte Jenny, som var mycket besviken efter förlusten. Jag och vi andra i den svenska truppen tycker att hon skall vara nöjd eftersom hon tog en femteplats på detta VM.

En som verkligen var i form var Sofia Mattsson vilket hon visade genom att slå vitryskan Shushko på fall vid ställningen 6-2 till Sofia. Därefter slog hon Venezuelas Arguello-Villegas på t.ö. och fortsatte därefter med ytterligare två fallsegrar mot Adekuoroje från Nigeria och kinesiskan Shong. I finalen var det dags att ta sig an, enligt många brottningsbedömare, världens bästa brottare. Den här gången var Sofia ordentligt ”taggad” och matchen blev stenhård! Dessvärre förlorade Sofia, men den här gången med bara en enda ”ynken” poäng. Jag och många med mig tror att tronskiftet kommer att ske i Rio nästa år. Vi gratulerar Sofia till den fina silvermedaljen!

Nu har vi tagit en femteplats samt ett brons och ett silver. Det vi saknar är ett guld och nu håller vi tummarna för att vår siste svenske deltagare, Johanna Mattsson, fixar guldet i morgon kväll vår tid.

Hennes första motståndare blir Anastaciya Huchok från Vitryssland och vid seger där får hon möta segraren mellan Alexandra Antes Castillios från Ecuador och Joice Suosa Da Silva från Brasilien.

Hälsningar,

Janne Kårström (via http://www.swedewrestling.se)

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer