Nyhet

VM-brons med mersmak vid VM I Las Vegas!

Zakarias Tallroth tog sensationellt hem bronsmedaljen på VM i Las Vegas i 71kg-klassen natten mot onsdag (svensk tid). Stort grattis till vår svenska medaljör!

I dag hade vi bara en brottare med på mattorna och det var Zackarias Tallroth i 71 kg. ”Zacke” krigade som aldrig förr och vände det ena underläget efter det andra till segrar. Den här dagen kommer han med säkerhet att minnas och som han själv sa:

– Jag har inte fattat detta ännu! Visst har jag gått och drömt om detta men jag har hitintills haft ”stolpe ut” men i dag var det ”stolpe in” och vid en av matcherna var jag dessutom millimeter från att förlora på fall men jag lyckades vända och vinna matchen.

Gratulanterna stod på kö och bland alla de som kom fram i hotellobbyn och gratulerade ”Zacke” var pappa Rogers gamla motståndare Andrzej Supron från Polen.

I första matchen mötte ”Zacke” den starke och snålt brottande georgiern Apriamashvili. Zacke förde matchen och det dröjde inte länge förrän han fick ett parteröverläge. Dessvärre slarvade Zacke i parterröverläget så att han åkte på en parad på en rullning och hamnade i underläge med 0 – 2. I början av andra perioden fick Apriamashvili en varning vilket innebar en reducering till 1 – 2. I slutet av matchen forcerade ”Zacke” och då kom också utdelningen genom en neddragning vilket resulterade i en tvåpoängar och seger med 3 – 2.

I åttondelsfinalen stod Moldavien Luchita för motståndet och redan i början av första perioden fastnade ”Zacke” i ett perfekt, av Moldavien, slaget nacksving och låg mycket illa till men lyckades så småningom krångla sig ur situationen. Förutom att ”Zacke” åkte på 4 baklängespoäng fick han ytterligare 2 poäng i baken p.g.a. varning för ojust brottning. Underläge med 6 poäng alltså, men Zacke startade forceringen och fick in en neddragning på Luchita vilket gav 2 poäng. Sedan började rullningscirkusen och ”Zacke” vände 2 – 6 till vinst på t.ö. med siffrorna 14 – 6!

Vardanyan, Ukraina, väntade i kvartsfinalen och Zackarias började mycket förtroendeingivande och förde även matchen vilket innebar att Vardanyan varnades för passivitet och blev ned dömd i parterr. Zackarias blev dessvärre lite för ivrig och slavade vid sitt rullningsförsök vilket innebar att Vardanyan kunde parera vilket gav honom en poäng genom att han kom runt på Zackarias rygg. Vardanyan, som är en ”lyftmaskin”, kopplade omgående ett omvänt livtag som gav ytterligare fem poäng och dessvärre fick Zackarias i samband med det greppet också en varning vilket innebar att Vardanyan fick ytterliga två poäng. Därmed var matchen slut och Vardanyan stod som segrare på t.ö med 8 – 0.

Eftersom Vardanyan gick till final blev det återkval för ”Zacke” och motståndare var Boudjemline från Algeriet! Där vann Zackarias på t.ö. med 10-2. Nu var ”Zacke” klar för bronsmatch!

I bronsmatchen mötte han tysken Maasch. En kille som han mötte vid fjolårets VM i Uzbekistan och då slutade matchen 2 – 2 med Zackarias som segrare. Den här gången blev det inte någon jämn match utan ”Zacke” dominerade och kontrollerad matchen från start och tills slutsignalen gick. ”Zacke” vann matchen med 3 – 0 och tog sina poäng på en rullning som gav en tvåa och en etta genom att Maasch fick en passivitetsvarning. En jublande och glad ”Zacke” sträckte armarna i luften mot de c:a 100-talet tillresta svenskarna som hade stöttat honom under matchen. Nu några timmar efter bronsmatchen säger ”Zacke”:

– Eftersom 71 kg inte är någon viktklass i OS kommer jag att satsa på att banta ned mig och kvala in i 66 kg:s klassen.

Nu ser vi fram mot, vår tid i morgon bitti kl. 10:00 och svensk tid klockan 19:00, när Kristofer Johanson som första match går upp mot norrmannen Tjöerstad, som han mött och slagit tidigare och vid eventuell vinst i den matchen väntar segraren mellan Hamikoev, Makedonien och rumänen Pirvan.

Tjejerna startar också sina matcher i morgon och de tre som börjar är Fredrika Pettersson som möter Amanzhol Bakatyuk från Kazakstan och vid eventuell vinst blir nästa match mot segraren i matchen Sabatie, Frankrike och bulgariskan Yankova.

I 53 kg möter Sofia Mattsson vitryskan Nadzeya Shushko och vid eventuell vinst i den matchen väntar segraren mellan Merve Kenger, Turkiet och Angelica Arguello-Villegas från Venezuela.

I 69 kg möter Jenny Fransson Venezuelas Maria Acosta-Acosta och vid vinst möter hon segraren mellan Elena Pirozhkov, USA och Ilania Keju från Marshallöarna.

SKRIBENT: HANNA WESTRIN

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer