Nyhet

VM-rapport dag 4

Rapport från den fjärde VM-dagen i Las Vegas. Janne Kårström rapporterar.

I dag ställdes alla våra förhoppningar på Johanna Mattsson. Dels därför att hon var vår siste tävlande i detta mästerskap och dels därför att vi vet att hon har kapacitet för att vara med och slåss om medaljerna. Våra förhoppningar kom inte på skam utan infriades näst intill 100%. Det är ju klart att en finalplats för att vinna ett guld slår lite högre än att brottas om bronset, men Johanna fick en mycket hedrande femteplats vilket också innebar att Sverige har en plats säkrad i 58 kg i OS i Rio 2016.

Förmiddagspasset började med att Johanna fick möta Anastasyia Huchok från Vitryssland. Redan efter 35 sekunder tog Johanna ledningen med 2-0 genom ett dyk på benet så att Huchok hamnade i underläge. Precis innan periodpausen kvitterad Huchok till 2-2 genom ett dyk som resulterade i att Johanna hamnade i underläge. Efter c:a 4.30 in i matchen tog Johanna ledningen med 3 – 2 genom att vitryskan fick en varning. Huchok forcerade starkt på slutet vilket gjorde att hon blottade sig varvid Johanna fick in ett livtag och fällde vitryskan framåt så hon hamnade direkt i brygga som Johanna pressade ned vilket innebar att det blev en fallseger.

I sin andra match ställdes hon mot Lisette Antes-Castillo från Ecuador. Johanna hamnade tidigt i underläge med 0 – 2 efter ett dyk där Antes-Castillo lyckades parera och komma runt till Johannas rygg. Läget förvärrades genom att Antes-Castillo fick in ytterligare ett dyk och ställningen var helt plötsligt 0 – 4. Men Johanna kom tillbaka med två fina dyk med fällningar som gav Johanna först en reducering och sedan en kvittering till 4 – 4 och genom att Johanna hade tagit sista poängen så stod hon som segrare när de sex långa minuterna var till ända.

Nu var Johanna framme vid kvartsfinal mot finländskan Petra Olli, vilket är ett välbekant namn för Johanna då de har tränat tillsammans. Matchen började med att Johanna, redan efter 16 sekunder, ”fintade” ett dyk varvid finländskan utnyttjade den blotta som uppstod och var snabbt nere på Johannas ben och tvingade henne ner i parterr vilket betydde 0 – 2. Därefter gick finskan endast och bevakade sin ledning och fick så småningom ytterligare en blotta då Johanna förivrade sig och ställningen blev plötsligt 0 – 4. Sedan hände inte mycket mer än att Johanna fick en varning så att matchen slutade med förlust för Johanna med siffrorna 0 – 5 i poäng.

Johanna fick en ny chans då Petra Olli från Finland gick till final vilket i sin tur innebar att Johanna fick återkvala mot Aisuluu Tynybekova från Kirgiztan, en match som Johanna vann mycket enkelt på t.ö. Genom segern blev bronsmatchen förverkligad och Sveriges plats i 58 kg:s klass vid OS 2016 klar!

I bronsmatchen fick Johanna möta Yulia Rattkevich från Azerbajdzjan. Matchen blev mycket hård och tät. Ratkevich tog ledningen genom ett dyk som avslutades med en fällning framåt och en klar ledning med 4 – 0, vilket också blev slutresultatet.

 

Sammanfattningsvis visade både herr- och damlandslagen en fin kämpaglöd och för vissa blev det ”stolpe in” och för andra blev det ”stolpe ut”, men som alltid brukar det mesta jämna ut sig i det långa loppet.

På nio tävlande fick vi alltså ett silver och ett brons samt två 5:e platser och två OS-platser till OS i Rio 2016, vilket vi får vara nöjd med.

 

Vi är också nöjda med det samarbete som vi haft med pressen och media både innan och under tävlingarna, dessutom ett speciellt tack till TV-sporten och dess medarbetare Bernt Lagergren och Per Frisell som har varit med oss här under hela veckan i Las Vegas.

 

Hälsningar,

Janne Kårström och Christer Persson (via http://www.swedewrestling.se)

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer