Nyhet

Henriksson inför proffsdebuten i Nyköping 19/9: ”Jag känner bara lycka!”

20-årige Hampus Henriksson är trots sin ringa ålder långt ifrån en novis i ringen. Med tre SM-guld, ett VM-deltagande och totalt 120 matcher i bagaget bestämde sig Henriksson för att lämna en relativt kort – men väldigt intensiv och framgångsrik – amatörkarriär bakom sig för att pröva sina vingar som proffs. Fightermag tog chansen att ställa lite frågor till ett av de stora framtidshoppen inom svensk proffsboxning.

”Jag känner bara lycka!” säger den unge talangen inför debuten, som kommer att ske på underkortet till Skoglund – Cherviak inför över 5000 fans på Rosvalla Arena i Nyköping den 19:e september.

Vad var det som motiverade dig till att ta klivet från amatör till proffs vid denna relativt låga ålder?

Boxningen har alltid varit i huvudfokus för mig. Att göra den till mitt arbete när jag har chansen känns som ett väldigt naturligt steg.

Du har i tidigare intervjuer uttryckt att ditt mål är att bli bäst i världen. Vad innehar just du för egenskaper för att nå toppen inom sporten?

Målmedvetenhet och strävan efter optimering. Det finns så många olika områden när det gäller att utvecklas som atlet. Kost, återhämtning, mental träning och träning. Hur ska man äta, hur ska man återhämta sig, hur ska man tänka? Varje område för sig är djupt och kräver mycket efterforskning. Jag har förmånen att ha arbetat samt att arbeta med mycket kunnigt folk – inte bara inom boxningsbiten – utan även inom planering, kost och mental träning. Jag har lärt mig mycket under min amatörsatsning om mig själv och vad som passar mig, som jag nu tar med mig in i min proffssatsning. Jag har en väldigt väl utvecklad fysik och med den högklassiga hjälp jag får med boxningsträningen nu så ser jag inga begränsningar på hur långt jag kan nå. Hur långt det sen verkligen når, det kan bara framtiden utvisa!

Hur skulle du beskriva din stil i ringen, och tror du att övergången till proffs är något som gagnar din typ av boxning?

Jag är stark, svårträffad och många säger svårboxad. Jag är övertygad om att det passar mig bra, nu anpassar jag mig ju givetvis också med min träning men överlag, fler ronder till exempel, tunnare handskar. Jag tror det passar mig bra, men det är ju ännu bara vad jag tror. Svaren kommer den 19:e!

Trots att du har vunnit tre SM-guld inom lätt tungvikt(81KG) har du under karriären även huserat en del i super mellanvikt(75KG). Vilken viktklass kommer du att stanna i som proffs, och vilka för- respektive nackdelar för dig ser du med de två olika divisionerna?

Viktklassen som proffs blir supermellanvikt, jag tror det passar mig bättre! I den viktklassen känner jag mig stark och kan boxas med flyt.

Det finns ingen risk med att gå ner en viktklass? Du skulle inte vara den förste boxaren som förlorar all energi till följd av bantning.

Jag har koll på vad jag gör. Även om det är debut i proffssammanhang så har jag stor erfarenhet av viktreducering och invägningar sen min amatörkarriär. Varenda gång jag kommer gå upp i ringen kommer jag att vara stark, och väl förberedd för uppgiften, det vill jag lova.

Du kommer att göra en ovanligt häftig proffsdebut inför 5000 hemmafans, något som väldigt få svenska boxare fått chansen att göra. Känner du dig lyckligt lottad, eller innebär publiktrycket en form av press du helt skulle vilja vara utan?

Jag känner bara lycka hittills. Jag är otroligt glad att få vara del av en så häftig gala, som frågan själv nämner är det väldigt få som får en sån här chans. Jag älskar att boxas, och det är grymt häftigt att få visa upp vad jag är bäst på för så många människor. Och att få göra det på hemmaplan, i Sverige, med svenska fans i ryggen, det känns magiskt!

Tack så mycket för att du tog dig tid Hampus, vi önskar dig ett stort lycka till med proffsdebuten i Nyköping och resten av karriären!

Tusen tack för lyckönskningarna, det värmer!

 

Nedan följer lite snabba fakta om Hampus

Ålder: 20
Modersklubb: Staffanstorps BS
Nuvarande tränare: Joey Gamache och Vedran Akrap
Största meriter:
Svensk diplommästare 2009
Svensk ungdomsmästare 2009
Svensk juniormästare 2010
SM-silver (senior) 2011
Svensk juniormästare 2011
Svensk mästare 2012
Nordisk juniormästare och bästa juniorboxare 2012
Svensk mästare 2013
Silver Ahmet Cömert-cup 2013
Svensk mästare 2014

Deltagande på Ungdoms-EM, Junior-EM, Junior-VM och slutligen VM 2013

 

TEXT: ALEXANDER JOHNSSON FOTO: LENA LANDIN

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer