Nyhet

Nieva inför Boxnings-EM i Bulgarien: ”Vi kommer väl förberedda.”

Imorgon inleds Boxnings-EM i Samokov, Bulgarien, och det är – förutom ära och medaljer – även ett antal kvalplatser till Qatar-VM senare i år som står på spel. Den svenska truppen, som består av fyra boxare, har precis avslutat ett veckolångt träningsläger på Bosön, Lidingö och kommer väl förberedda enligt landslagscoach Santiago Nieva. Fightermag tog chansen att ställa lite frågor till Santiago om förberedelserna inför den stundande turneringen, och hur svensk boxning ska ta klivet upp för att utmana jättarna på kontinenten.

Imorgon inleds Boxnings-EM i Samokov, Bulgarien, och det är – förutom ära och medaljer – även ett antal kvalplatser till Qatar-VM senare i år som står på spel. Den svenska truppen, som består av fyra boxare, har precis avslutat ett veckolångt träningsläger på Bosön, Lidingö och kommer väl förberedda enligt landslagscoach Santiago Nieva. Fightermag tog chansen att ställa lite frågor till Santiago om förberedelserna inför den stundande turneringen, vad som står på spel, och hur svensk boxning ska ta klivet upp för att utmana jättarna på kontinenten.

Drygt en månad har gått sedan Europeiska Spelen i Baku avslutades där tre utav fyra boxare i den nuvarande truppen deltog. Med det i åtanke; känner du och dina boxare er extra väl förberedda och sammansvetsade inför denna turneringen?

– Ja, det känns att vi nyligen varit på ett stort mästerskap och boxarna har tävlat flitigt och varit på internationella läger på sistone så visst kommer vi väl förberedda.

En av svensk boxnings kanske största talanger, 19-årige Oliver Flodin från Vaggeryd, var uttagen i truppen men tvingades tyvärr att stanna hemma på grund av en handskada. Oliver har ju haft siktet inställt på OS i Rio 2016 sedan en lång tid tillbaka, går den drömmen i kras nu eller finns det fortfarande möjligheter att kvala in?

– Oliver missar tyvärr VM men han har fortfarande två chanser kvar nästa år. Europeiska OS-kvalet går i Turkiet i april och sedan finns ett sista världskval om man ännu inte kvalat in och det går i Azerbajdzjan i juni, mindre än två månader innan OS.

Erat träningsläger på Bosön avslutades i lördags och EM inleds på fredag. Vad fokuserar man på under ett läger så pass tätt inpå ett stort mästerskap?

– Målsättningen med lägret är att få en ordentlig formtopp till mästerskapet. Absolut viktigast är att boxningen stämmer. Vi körde tre matchsparringar, mycket plattor en del explosiv styrka och korta men intensiva pass.

Det är – förutom ära och medaljer – även ett antal kvalplatser till VM i Qatar (5/10 – 17/10) som står på spel för de svenska boxarna. Vad krävs av dem resultatmässigt för att säkra en plats där?

– Topp 6 i varje viktklass – medaljörerna och kvartsfinalisterna som förlorar mot finalisterna – kvalar in till VM. Totalt har Europa 90 platser på VM. 30 har redan kvalat in på Europeiska Spelen.

Sverige har ju tyvärr inte skrapat ihop några EM-medaljer sedan Salamo N’tuves silver och Bashir Hassans brons i Liverpool 2008. Vilka nationer inom Europa anser du vara de starkaste inom boxningen just nu, och vad ska vi göra för att närma oss kontinentens jättar och skörda större framgångar inom sporten?

– Ryssland är fortfarande klart bäst i Europa. Azerbajdzjan har blivit väldigt starka på sistone, bl.a genom en del ryska importer. De tog sex guld på Europeiska Spelen nyligen. Sedan är det jämnt och kan variera mellan olika mästerskap men länder som Ukraina, Storbritannien, Irland, Frankrike och Italien är alltid starka.

För att mäta oss med så stora boxningsnationer krävs att boxningen växer som sport i Sverige. Idag har vi ca 750 licenser för boxare från 15 år. Sedan skulle en elitsatsning med avlönade boxare och tränare som tränar tillsammans mer eller mindre på heltid ha en stor betydelse för att konkurrera med de bästa nationerna.

Tack så mycket för att du tog dig tid, vi önskar dig och resten av svenska truppen ett stort lycka till!

– Tack så mycket!

Den svenska truppen ser ut som följer:

60 kg Bashir Hassan, Djurgårdens IF
64 kg Clarence Goyeram, IF Göteborgs Team Box
75 kg Leon Chartoi, Hammarby IF
91 kg Gabriel Richards, Djurgårdens IF

Coacher: Santiago Nieva och Patrick Bogere
Domare: Stefan Nordin

Turneringens officiella hemsida

Presentation av den svenska truppen

AV ALEXANDER JOHNSSON

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer