Nyhet

Fedor is back (?) from Russia with Love

Ryktena på internet har den senaste tiden gått varma om en eventuell come back från en av MMAs största ikoner. Den ryska MMA-pionjären Fedor Emelianenko gick nyligen själv ut på social medier och bekräftade att han nu ligger i hårdträning med en eventuell fokus på match. Fedor stod i princip helt obesegrad i nästan 10 års tid under Pride-eran. Ett Pride som för de flesta fighters inte associerades med regnbågsflaggan utan med exceptionell fighting.

Fedor Emelianenko (34-4-0) dominerade ofta sina motståndare med en avantgarde-arsenal fullproppad med extrem råstyrka, maximal slagstyrka och giftiga sambo-tekniker. Han har vinster mot andra legendarer som, Mirco Cro Cop, Antonio Minotauro Nogueira och Mark Hunt, tunga namn som på allvar utmanat UFC-eliten de senaste åren.

De största plumparna i protokollet är tre raka förluster i Strikeforce mellan 2010/2011 där den första kom mot den nuvarande tungviktskungen i UFC, Fabricio Werdum. En match som Fedor dominerade stående tills han högst oväntat fastnade i en triangel. Några månader var det dags igen då Antonio ”Bigfoot” Silva slog ut Fedor i andra ronden. Den absoluta största skrällen kom onekligen mot den betydligt mindre Dan Henderson. Matchen var jämn och gick fram och tillbaka tills uppercut som landade i en märklig scramble tillfälligt släkte ljuset för Emelianenko. Dan Henderson är förvisso själv en hårtslånde legendar, men den stora viktskillnaden var svår att borste ifrån. Den sista kejsarens era var enligt många ”nej-sägare” över.

Fedor hade visserligen tre raka vinster i bagaget innan han la handskarna på hyllan men mot tre betydligt mindre meriterade och mossiga motståndare än de han tidigare hade förlorade mot. De som har följt Fedor den senaste tiden kan dock vittna om att han verkar ha hållit sig i mycket fin form. Förutom de många uppvisningar och seminarier som han har hållit i har Fedor också varit politiskt aktiv och arbetat för det ryska sportdepartementet. Något som säkert har gagnat hans tidigare mycket stora nätverk och träningsmöjligheter.

Om den nu 38-åriga legenden har vad som krävs för att ta sig hela vägen till toppen igen återstår att se. Det mest troliga är att vi får se vad han går för i organisationerna som ligger honom närmast – Bellator och M-1. Många är de fans som vill se honom i UFC-buren – gärna i en returmatch mot mannen som var den första på 10 år att rucka på Fedors herravälde.

Om Fabricio Werdum och Dana White är likna sugna kommer endast framtiden att utvisa…

AV ANDREAS SJÖSTRÖM

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer