Krönika

Carl Froch i pension – ett brittiskt ånglok når sin ändstation

Nottinghams stolthet Carl ”The Cobra” Froch har efter en längre tids funderande valt att lägga handskarna på hyllan, och avslutar därmed en tretton år lång proffskarriär präglad av stora framgångar – inte minst förra årets spektakulära knockout-seger över landsmannen George Groves inför 80.000 åskådare på Wembley Stadium. Och det är just fansen som Froch först och främst vill tacka via sitt officiella twitter-konto.

 

Man ska inte haka upp sig på smeknamn. Men sedan den första gången jag såg ”The Cobra” i ringen har jag känt, att just hans, var ämnat för någon annan.

Visserligen ligger hans vänsterjabb ständigt slingrandes i midjehöjd, med en rytm inte helt olik en dansande orm – redo att hugga vid minsta felsteg från motståndarens sida. Men rappheten som så ofta karakteriserar detta kräldjur lyser med sin frånvaro i brittens boxning, som snarare präglas av ett lejons hjärta och en åsnas envishet.

Froch säger själv att han som tonåring blev inspirerad av den forne mästaren i fjädervikt, Sheffield-sonen ”Prince” Naseem Hamed. Froch, likt många andra, älskade Hameds underhållande manér. Med hakan ut i vädret och den låga guarden var det raka motsatsen till vad man som ung brittisk boxare lärde sig på klubbarna. Froch tog efter idolens stil, men lustigt nog inte sättet den applicerades på. Där Naseem med ett kvickt fotarbete gled undan motståndarens slag, förlitade sig Carl istället på sin stryktålighet. Där Naseem överlistade sina motståndare med teknisk briljans, fick Carl använda sig av sin råstyrka.

Under perioden december 2008 till maj 2014 lyckades Froch med hjälp av ovan nämnda egenskaper att erövra tre världsmästartitlar inom den talangtäta supermellanvikten, och besegra namnkunniga boxare så som Jean Pascal, Lucian Bute, Andre Dirrell, Arthur Abraham, Mikkel Kessler och George Groves.

Förmågan att aldrig ge upp, att fortsätta kämpa när det ser som mörkast ut – är det som skänkt honom framgången. Viljan att möta de bästa, när som helst och var som helst – är det som skänkt honom fans ifrån världens alla hörn. Och jag är ett av dem.

Frochs slutgiltiga facit landar på 33 segrar och 2 förluster. Han kommer i fortsättningen att synas som expertkommentator på Sky Sports Boxing.

AV ALEXANDER JOHNSSON

Nedan följer en video med höjdpunkter ur karriären.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer