Krönika

Vad fan surar du för?

Jag är ruskigt trött på att stämningen på alla gym och träningsställen måste vara så allvarlig hela tiden. Inga skratt, väldigt få leenden. Och detta gäller även kampsportsklubbar.

Att folk sitter och hetsar i trafiken, när tidsbrist och måsten kombineras med bilköer och galna bensinpriser, det förstår jag. Det är inte bra, men jag förstår det. På gymmet, däremot, där borde det skrattas och slappnas av. Det gör det inte. Och på kampsportsklubben borde det skrattas ännu mer – och nu gäller detta dig, just dig. För inom kampsporten är det ännu viktigare med glädje. För glädje är öppenhet.

De flesta kampsporter uppfattas som hårda, utifrån sett. Det är slag och sparkar, stypningar och lås, kast och kamp samt hård och brutal fys. Det är kul som fasen när du själv är inne i det men hyfsat nervöst för någon som inte är det. För hur många tror du är lika nervösa för sin första fotbollsträning som för sitt första kampsportspass? Det är utlämnande med kampsport, många rädslor som måste mötas och hanteras. Men en bra stämning – mer skratt, mer öppenhet – kan ändra på det.

För ett antal år sedan var jag med och drev en MMA-klubb på Kungsholmen i Stockholm. Det var i runda slängar 10-15 personer som rörde sig i lokalerna någorlunda regelbundet, kanske hälften av dem fick dessutom för sig att betala medlemsavgiften vissa terminer. MMA var under kraftig tillväxt (detta är innan UFC ens visste var Sverige låg och när Alexander Gustafsson fortfarande bodde i en lada utanför Arboga) och allt fler nya ansikten började komma till vår källare för att kolla på träningen. Där och då bestämde vi oss – vi skulle bli den skönaste kampsportsklubben och det bästa träningsstället.

Upplägget var enkelt: alla var tvungna att skaka hand och presentera sig om ett nytt ansikte dök upp på klubben. Dessutom – ställ en fråga, kolla om personen tränat något liknande innan, om han/hon har ombyte med sig eller tänker hämta det till nästa träning. Le, snacka, skratta och var en skön typ, helt enkelt. Som på fest, mingel, middag eller vad du nu kan relatera till. Lyssna och berätta. Och le, för du har precis träffat en ny polare – någon som delar ett av dina intressen.

Kampsporten behöver vara öppnare. Vår lilla klubb på en bakgata i Stockholm hade inom ett år från att vi valde att bli mer öppna och sköna tio gånger så många betalade medlemmar. Och detta vill jag att du hjälper till att bygga i hela kampsportsverige.

För vad fan surar du för?

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer