Nyhet

MMA i New York – när får vi se en bur på Madison Square Garden?

Som ensam stat i USA har New York haft ett förbud mot professionell MMA sedan 1997, men 2015 kan bli året som det ändras.

Man avstod 2010. Man avstod 2011, 2012 och 2013. Till slut avstod man även 2014. I fem år har förslaget att legalisera proffs-MMA varit uppe för röstning i statens senat, och lika många år har det stoppats. Men UFC-presidenten Dana White är säker på att förslaget kommer att beviljas år 2015.

–Vill du veta hur säker jag är? Vi har satt ett datum för en gala. Så säker är jag, sa Dana White nyligen till Axess TV.

Det tänkta datumet är osäkert, men anledningen till Dana Whites kaxiga inställning är att en av de största motståndarna mot MMA i staten New York, Sheldon Silver, blev arresterad för korruption och tvingades avgå i Januari.

–Förslaget blockerades av honom, och nu har han större problem än UFC, så förhoppningsvis kan vi ta oss igenom den här gången, fortsatte White.

Debatten i senaten brukar handla om potentiella intäkter till staten och individens frihet kontra sportens våldsamma natur. 2014 argumenterade nej-sidan att ”pengarna inte är värda människors hjärnskador”.

I dagsläget tvingas MMA-galor hållas på andra sidan floden från New York, i New Jersey. Ironiskt nog så brukar ändå pr-event hållas på Manhattan, vilket får förbudet att se något tandlöst ut. Sheldon Silvers ersättare, Carl Heastie, har själv sponsrat förslag för MMA-legalisering, vilket får framtiden att se ljusare ut.

Kanske blir ändå 2015 året när svenska MMA-fighters kan gå i boxninglegenden Ingemar Johanssons fotspår och fightas i en bur på Madison Square Garden. Vi tycker att det är dags.

Joel Larsson

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer