Krönika

Välkommen, fighter

Fighter Magazine har funnits sedan 1988. Det har alltid skrivits om kampsport, så klart, fast på olika sätt för att möta rådande tid och omständigheter. För kampsporten ändrar sig, precis som synen på utövaren, på själva fightern.

Här följer en snabb sammanfattning av Fighter Magazine år 2015:

Vad Fighter tänker

Vi tänker inte be om ursäkt för vår sport, om vi nu ska trycka ihop kampsport till en och samma idrottsform. Vi vet hur det uppfattas av hjärnforskare, av läkare, av personer som ser våldet och inte tekniken. Vi vet och vi förstår. Kampsport innebär en kalkylerad risk, precis som att syssla med hockey, fotboll, konståkning, ridning, handboll. Och just där har vi det, i sin enklaste form – det är en sport.

Vad Fighter ger

Är du boxare? Då har du nytta av brottarfysen. Och du kan förmodligen utveckla ett intresse för karatens distans och distinkta tekniker som, i sin tur, kan ha nytta av boxningens aktiva guard, huvudrörelser och fotarbete eller fascineras av markkamp som i BJJ eller submission wrestling. Allt hittas här, i Fighter Magazine, allt.

Vad Fighter vill

Vi vill visa att kampsport är livslångt. Att du, precis som du är idag, ska vara aktiv fram till den dag du pensionerar dig och flyttar till Florida för att odla dadlar men att du, även då, monterar upp en säck bredvid poolen och ger den en rejäl omgång dagligen. Vi vill också visa att själva kampsporten bara är en del av träningen du behöver. De övriga delarna är hård fys, konditionsträning, koll på mat, skador, vila med mera. Och att vara en skön och ödmjuk person.

…och lite filosofi

Kampsport är vackert. Ett fysiskt schack, en teknik-, kraft och uthållighetsmätning. Ett mentalt spel, utlämnande och ofta nervöst. Står du tillräckligt nära för att träffa kan du själv bli träffad, något som kan jämföras med att båda lagen i fotboll hela tiden står i position att göra mål (vilket alltså inte är fallet). Och kampsport är så mycket mer.

Detta är Fighter Magazine år 2015 och här hittar du all kampsport. Välkommen, fighter!

Tomas Borgå
Chefredaktör

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer