Artikel

Rugby vs MMA

A match made in Stockholm, bärsärkar emellan. Eller berserkar kanske – läs så förstår du. För när rugby mötte MMA i en sval källare i Stockholm för någon vinter sedan uppstod ljuv musik.

Stockholm Berserkers är rugbyklubben som figurerar i en kaffereklam på TV. Det är inte landets äldsta klubb, endast tre år gammal faktiskt, och inte heller bland de främsta klubbarna då de spelar i utvecklingsserien. Deras claim to fame grundar sig mer i att alla är välkomna oavsett tidigare erfarenhet, ålder, bakgrund eller läggning. Där är de nytänkande – en HBT-klubb inom en klassiskt machostämplad sport som rugby. När Stockholm Berserkers resonerade kring bra vinterträning lyfta man blicken extra långt i jakt på intressanta alternativ. Valet föll på MMA och klubben Berserk med lokal på Kungsholmen i Stockholm. Snarlikt namn och, skulle det visa sig, snarlik filosofi.

Andreas Wallén, forward i Stockholm Berserkers, menar att det till stor del var tillfälligheter att de fastnade för just MMA som försäsongsträning. Än mer en slump att MMA-klubben hade det snarlika namnet Berserk. Mer betydelsefullt var klubbens tydliga värdegrund och att de visade en öppen och inbjudande attityd.

Hur märktes den attityden?

– Berserk MMA frontade redan på sin hemsida om vilka attityder och värderingar klubben stod för, berättar Andreas. Det kändes som vi stod för samma saker, att Berserk som förening var perfekt för oss. Kanske är det generellt ett mer öppet klimat inom mindre etablerade sporter, att de kommit lite längre i arbete för allas lika värde oavsett sexuel läggning, etnisk bakgrund eller tidigare sportsliga erfarenhet.

Vad tränade ni och vad satte ni för mål?

– Vi hade ett tiotal träningar och jag var med på de allra flesta. Vi körde inte så mycket slag eller sparkar, utan inriktade oss mest på clinch och brottning. Träningarna var väldigt allround och de gav oss en fantastisk grund både fysiskt och psykiskt inför säsongsstarten. MMA ger en mental styrka vi hade med oss in i säsongen sen.

Har alla spelare behov av samma typ av träning?

– Det skiljer en hel del från position till position, lite som i amerikansk fotboll som vi ofta jämförs med, men det är nog enda likheten. Generellt är forwards större och starkare, medan backar är mindre och snabbare. Allt är så klart beroende på taktik, ibland kan det handla om att ta meter för meter på planen och då använder vi oss forwards av tyngd och tålamod, sakta framåt, meter för meter. Men i det stora hela behöver vi alla samma typ av träning med starka tåliga kroppar som tål intervaller i 80 minuter. För mig är benstyrka, bålstyrka, nack- och axeltålighet viktigt och den hårdhet som fullkontaktsporter ger är mycket positivt, berättar Andreas och fortsätter:

– Även många av de lättare spelarna uppskattade träningen, viktklass spelade ingen roll. Fribrottningsdelen är överlag nyttig och innehåller flera moment som går igen i våra tacklingar. Sedan var det just tuffheten, kroppskontroll och även kondition i musklerna som kändes givande.

Så, blir det mer MMA för rugbylaget nästa vinter?

– Nej, inte som överenskommelse mellan klubarna. Vi kommer testa cross fit nu faktiskt, men flera tänker köra MMA vid sidan av för att det var så bra träning. Jag är en av dem, avslutar Andreas.

FAKTA – STOCKHOLM BERSERKERS
Stockholm Berserkers bildades 2011 som ett öppet och inkluderande lag, oavsett sexuell läggning, etnicitet eller tidigare erfarenhet av rugby. Sedan 2012 spelar laget i utvecklingsserien och har även deltagit i internationella turneringar. Laget är medlem i International Gay Rugby (Association and Board). Mer information via https://www.facebook.com/Sthlmberserkers

FAKTA – BERSERK MMA

Klubben Berserk MMA grundades 2004 av ett kompisgäng med målet att träna hårt och att ha kul tillsammans. Detta mål har inte ändrats: Berserk MMA är fortfarande en trivselklubb som är öppen för alla – oavsett kön, hudfärg, religion eller sexuell läggning. Att ge varandra ett leende eller en klapp på axeln är en självklarhet, både bland våra coacher och medlemmar. Vi gillar även att gå och äta middag tillsammans efter en hård träning. Eller varför inte semestra utomlands tillsammans och gå lite MMA-matcher? För trots vår ambition att vara Stockholms softaste klubb så har vi en långsiktig satsning för att fostra fram nya talanger och har god erfarenhet av både träning och tävlingsverksamhet inom MMA (Mixed Martial Arts) och SW (submission wrestling). Mer information via www.berserkmma.com

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer