Nyhet

Kampsportsgalan – mer än medaljer och framgångar

Den svenska Kampsportsgalan är annalkande. Galan slog ned sin första pinne i aversion mot Idrottsgalan som år efter år verkar missa svensk kampsports fantastiska framgångar. 79 medaljer under 2014. Eller en medalj var femte dag, i snitt, vilket gör oss till en av världens främsta kampsportsnationer trots Sveriges blygsamma storlek. Fighter Magazine pratade med Budokampsportsförbundets Jonathan Broberg om varför Kampsportsgalan är så viktig.

För sjätte gången ska Sverige kampsportsatleter samlas för en kväll och de 23 förbundsanslutna idrotterna ska hyllas för sin utveckling och sina framgångar. Men Kampsportsgalans funktion handlar om mer än att dela ut priser till de individer som lyckats överträffa sig själva. Den handlar om att ge atleterna den uppmärksamhet de förtjänar.

– Våra idrottsbragder får inte det genomslag som de förtjänar. Få av våra utövare kan leva på sin idrott och därför är det viktigt för oss från Budokampsportsförbundet att ge dem uppskattning för det hårda arbete som de lägger ner. Att anordna en gala är det minsta vi kan göra, säger Jonathan Broberg.

Galan ska också verka som en naturlig mötesplats för något som Jonathan beskriver som ”kampsportsfamiljen”. Det är ett sätt att hedra alla idrottare men också ledare, klubbar och andra eldsjälar som passionerat brinner trots utebliven uppmärksamhet i riksmedia.

– Vi är på rätt spår men vi skulle vilja göra så otroligt mycket mer än att ha en gala en gång per år för att visa vår uppskattning. Det är inte ovanligt att utövarna betalar sina egna resor när de åker på mästerskap, de jobbar ofta heltid parallellt med den elitidrottssatsning som de bedriver och trots det så kommer många hem med fantastiska resultat. Man hade önskat att deras slit uppmärksammades på den stora Idrottsgalan.

Faktum är att ingen kampsportare varit nominerad i någon av Idrottsgalans kategorier, bortsett från Isa Tidblad Keskikangas som nominerats till Jerringpriset efter sin otroliga VM-insats I Malaysia där hon inte bara tog guld I fel viktklass utan även gjorde det efter att varit borta 11 månader på grund av en bruten arm.

– Vi skördar fantastiska internationella framgångar men blir mjukt bemötta av etablissemanget och Idrottsgalan. Vi på förbundet tycker att det är väldigt märkligt och ur den askan föddes idén om Kampsportsgalan. Den kommer förhoppningsvis finnas kvar så länga Idrottsgalan behandlar våra idrottare styvmoderligt, berättar Broberg.

Kampsportsgalan kommer att hållas på Berns den 28 mars och för dig som inte kommer att närvara så kommer det att gå att följa galan på olika sociala medieplatser. Man kommer under kvällen att kora en vinnare i flera olika kategorier, där ibland ”Folkets pris” där allmänheten, genom röstning, väljer ut en vinnare där följande utövare är nominerade:

Jesper Waldestål, (iaido)

Max Lindblad (BJJ)

Janni Larsson (BJJ, jujutsu)

Hamza Bougamza (thaiboxning)

Magnus Cedenblad (MMA)

Alexander Gustafsson (MMA)

Simon Sköld (MMA)

Pannie Kianzad (MMA)

Nicholas Musoke (MMA)

Isa Tidblad Keskikangas (thaiboxning.)

Foto: KAMPSPORTSGALAN

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer