Efter dopingskandalerna – nu inför UFC hårdare straff

Längre avstängningar och slumpmässiga drogtester för alla fighters ska få det att svida värre för fuskarna.

Från och med den första juli kommer alla 585 fighters med UFC-kontrakt att testas kontinuerligt och slumpmässigt för prestationshöjande preparat. Dessutom vill man införa avstängningar på upp till fyra år för atleter som bryter mot reglerna. Det meddelade man på en specialinsatt presskonferens tidigare idag.

–Vi vill säga till alla våra fighters: Du kommer att bli testad i samband med match, du kommer att bli testad utanför match, och om du använder doping så kommer du att åka fast, och det kommer att bli signifikanta straff som påföljd, sa UFCs VD Lorenzo Fertitta på konferensen.

Förändringarna kommer att kosta flera miljoner dollar för organisationen, och potentiellt kan stora matcher behöva ställas in och viktiga namn komma att försvinna under lång tid. Men UFC hävdar att det är viktigare för dem att sporten är fri från doping.

UFC hävdar att de här förändringarna har varit i görningen länge, men att Anderson Silvas testresultat var droppen som fick bägaren att rinna över, enligt Fertitta.

–Grejen med Anderson Silva fick oss att ta tag i problemen och snabba upp processen. Vi har inte lyxen att kunna debattera de här frågorna, vi måste köra helt enkelt. Sedan får resultatet bli som de blir.

Joel Larsson

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer