Nyhet

UFC planerar oaviserade drogtester innan slutet av 2014

UFC har i dagarna gått ut med information om att de planerar ingå i ett partnerskap med en oberoende drogtestningsorganisation innan slutet av 2014, och att de just nu ligger i diskussioner med 4-5 stycken potentiella aktörer.

Marc Ratner, VP of Regulatory Affairs, säger: ”Oaviserade blod- och urintester kommer att hända, förhoppningsvis inom de närmsta tre eller fyra månaderna. När det handlar om 500 fighters, det är mycket praktiskt. Att ha fighters i utlandet gör det svårare men vi arbetar på en plan och kommer att ta in förslag från drogtestningsföretag de kommande två veckorna.”

Tidigare har drogtestning i princip endast utförts i samband med ett matchkort – antingen före eller efter – av ett antal slumpmässigt utvalda fighters. Många dopingpreparat kan idag dock endast upptäckas en kort tid efter att de intagits, varför denna metod generellt ansetts vara relativt verkanslös då man förhållandevis enkelt kan trappa ner sin användning av t.ex. anabola steroider inför en match för att sedan gå på en ny cykel en kort tid senare. Det nya partnerskapet skulle möjliggöra oaviserade blod- och urinprover året om för alla fighters under kontrakt med UFC, och kommer att ge organisationen en större chans att rota ut de fighters som mellan matcherna använder sig av prestationshöjande droger.

Beslutet kommer av behovet att på allvar ta tag i problemet med illegal droganvändning, och baseras förmodligen på framgångarna som rönts av de atletiska kommissioner som redan idag upprättat oaviserade slumpmässiga drogkontroller utanför matchsammanhang.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer