Nyhet

Cage Warriors 71 flyttas från Sverige till Jordanien?

På grund av att Cage Warriors inte har fått samtliga matcher på sitt planerade main card godkända för unified rules så flyttar organisationen troligen galan från Stockholm till Amman i Jordanien.

För att en match skall få gå under så kallade internationella pro regler, allmänt kända som unified rules, krävs i Sverige särskilt godkännande för varje enskild match. Det är Svenska MMA Förbundets (SMMAF) Pro-kommitté som fattar beslut i sådana frågor och de har alltså inte godkänt alla de matcher som Cage Warriors presenterat för sitt maincard.

Cage Warriors är en av världens största MMA organisationer och deras main events tv-sänds/streamas i ett flertal länder och har runt 250 miljoner möjliga tittare. Det är troligt att de inte vill förvirra sina tittare med olika regelverk vid olika sändningar. Av samma anledning väntade UFC med att arrangera i Sverige till dess att unified rules var godkänt här.

Nu har alltså Cage Warriors inte fått godkännande för alla main card matcher och har troligen inget annat val än att flytta galan så här i elfte timmen. Cage Warriors ägare och VD Graham Boylan har enligt uppgift gett det svenska förbundet 24 timmar på sig att ändra sitt beslut, annars flyttas galan till Amman i Jordanien. Om man tittar på hur det svenska systemet är uppbyggt med tillstånd, sanktioner etc så är det dock inte troligt att SMMAF skulle köra över Pro Kommittén.

Förutom att det kortsiktigt skulle vara ett stort slag för svensk MMA så kan detta få stora konsekvenser även långsiktigt. Om Cage Warriors är tvungna att flytta sin gala nu på kort varsel, när kommer de i så fall att vara intresserade av att ta risken att arrangera här igen? Detta kan få Cage Warriors att helt lägga sin planerade expansion i norden och därmed satsningen på nordiska fighters på is. Det är ett stort bakslag för utvecklingen av MMA i hela regionen.

En i det stora hela betydligt mindre fråga, men som självklart har stor betydelse för den enskilda fightern, är vad som händer med de matcher som inte är med på galans main card och som det inte finns lokalt intresse för i Jordanien? Risken är stor att de matcherna helt enkelt kommer att strykas.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer