Nyhet

IMMAFs strykning av proffsfighters på VM diskuteras och uppmärksammas internationellt

Under UFC Fight Week 2014 arrangerade The International MMA Federation (IMMAF) det första världsmästerskapet någonsin i Amatör MMA med team från hela världen. Vissa deltagare ströks från turneringen då det visat sig att de hade proffsmatcher med sig i bagaget.

Under veckan framkom det att IMMAF ifrågasatt bland annat deltagarna från Team Malaysia och deras fightrecords. Det Malaysiska MMA förbundet (MASMMAA) tittade då över matcherna i fråga och fann att de inte motsvarade professionella MMA matcher. IMMAF godkände detta.

Senare under veckan framkom det att någon tagit direkt kontakt med Nevada State Athletic Commission angående de Malaysiska atleternas records specifikt. Det resulterade i att alla de 30 nationernas deltagare blev synade. Flera deltagare blev diskvalificerade då de hade gått matcher under professionella MMA-regler.

IMMAFs generalsekreterare, Erika Mattsson, gjorde följande uttalande i frågan:

”Vi hade mycket problem med att vissa Amatör MMA-utövare är listade som proffsfighters. Det har framförallt handlat om fighters som inte kommer från USA. Det vi har upptäckt är att många som tävlat som amatörer på en amatör-tävling utanför USA i de flesta fall felaktigt registrerats som professionella matcher.

Det flaggades för 30 atleter och vi granskade dem alla. I slutändan var det ett fåtal som fick lämna turneringen och vi kommunicerade det med deras respektive förbund. Det råder lite olika standard i olika länder men förbunden hade bara goda avsikter när de skickade sina idrottare. Anledningen till att vissa fighters fick lämna turneringen var att deras länders amatörregelverk inte motsvarade IMMAF regelverket och/eller NSACs regler. De flesta som granskades fick dock delta då vi kunde verifiera, genom filmer, regelverk, brev från promoters etcetera, att de gått endast amatör-matcher.

IMMAF är oroade över på vilket sätt information och fightrecords publicerats utan att ha verifierats. I flera fall har vi inte hittat att någon part (atlet, manager, förbund) har kommunicerat med MMA.tv (Official US record company) och ändå fortsatt att posta information som ofta varit direkt felaktig. Det har även förekommit andra misstag vad gäller namn, nationalitet, längd, vikt, etcetera. IMMAF arbetar redan på att fastställa kriterierna för progressionen inom sporten och definitioner på olika nivåer.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer