Nyhet

Dustin Holyko avstängd på grund av rasistiska tatueringar

Organisationen World Series of Fighting (WSOF) har valt att avsluta kontraktet med Dustin Holyko (2-1). Detta skedde efter att hans kriminella förflutna kommit till känndedom samt att han bär tatueringar med rasistiska kopplingar.

WSOFs juridiska talesman:

”Ärligt talat, vi kände inte till Holykos brottsregister eller hans stötande tatueringar innan han tävlade på WSOF 11. Han hade licens av Florida kommissionen till den matchen och det var hans tredje professionella match under deras jurisdiktion. När vi fick informationen valde vi att avsluta vårat kontrakt med Mr. Holyko omedelbart.”

Holyko gick alltså sin sista match på WSOF 11 i lördags, han förlorade då på submission mot Neiman Gracie (2-0). Galan ägde rum på Ocean Center i Daytona, Florida.

När Holyko söktes för en kommentar så visste han inte själv ännu att han blivit avstängd. Han säger att han inte kommer bestrida avstängningen utan fortsätta sin karriär som fighter.

Det är inga småbrott Holyko har sysslat med, han har bland annat åtalats för våld i hemmet och djurplågeri. Han har också avtjänat två år i fängelse för rån.

Holyko berättar om kopplingen till hans rasistiska tatueringarna:

”Jag var 18 när jag åkte i fängelse, de tatuerade in ’white pride’ på mina armar. Jag är stolt över min ras, men jag är inte någon form av rasist eller nazist”. En av mina tränare, Mike Vasgues, är portugis/spansk och han är som en far för mig. Många av mina träningspartners och vänner har annan etnisk bakgrund. Jag har inte ett rasistiskt ben i min kropp överhuvudtaget.”

Holyko speglar tillbaka på sitt liv, att växa upp på gatorna har inte varit enkelt, men han säger sig nu leva ett betydligt lugnare liv:

”Jag har gjort en hel del misstag och jag skulle kunna be om ursäkt för alla, men gjort är gjort. Jag har bytt riktning i livet nu.”

”Jag har två vackra barn och en underbar flickvän, om du såg mitt hus skulle du tro att det var en advokat som bodde där. Jag jobbar verkligen hårt, men jag är inte perfekt.”

WSOFs president Ray hade ingen aning om Holykos förflutna:

”Jag är från en annan etnisk bakrund, vi tolererar inte den här typen av beteende alls. Vi blev rekommenderade Holyko då han är en lokal fighter, men jag hade ingen aning. Vi gör inte bakrundskontroller på människor, men är det något vi bör veta så hoppas jag att folk informerar oss om det. Det är nödvändigt för att vi ska kunna skydda vår sport och få den att växa. Han kommer aldrig att få fightas för WSOF igen. Det är pinsamt!”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer