Nyhet

Är Ronda Rousey dålig för kvinnlig MMA i UFC?

Ronda Rousey (10-0 MMA, 4-0 UFC) har i snitt vunnit över sina motståndare på kortare tid än vad längden på hennes ingångslåt ”Bad reputation” med Joan Jett är. Det är grymt för Rousey men desto sämre för viktklassen och om Rousey fightas tre gånger per år eller mer kan det bli än värre.

När musiken går igång tar det 19 sekunder innan Joan Jett börjar sjunga på första versen. På UFC 175 tog det Rousey 16 sekunder innan utmanaren om titeln, Alexis Davis (16-6 MMA, 3-1 UFC), var utslagen.

På 16 sekunder hade Rousey satt en overhand, ett knä från clinch och ett av sina berömda judokast på Davis vilket gav Rousey en topposition hon aldrig släppte. Istället hamrade hon sammanlagt 8 slag i ansiktet på Davis innan domare Yves Lavigne bröt matchen. De flesta hade Rousey som vinnare på förhand men kanske ändå inte på det sättet?

Sättet Rousey vann på visar att hon fortsätter att utvecklas för varje match och motståndare hon möter. Det visar också att hon rusar ifrån sitt motstånd.

Rousey har nu ett fightrecord på imponerande 10-0 och hennes 16 sekunders vinst över Alexis Davis var hennes tredje matchavslut på under 30 sekunder. Sju av hennes tio vinster har kommit på under en minut.

Matchen mot Sara McMann på UFC 170 tog 1,06 minuter. Liz Carmouche varade tills det återstod bara 10 sekunder på första ronden på UFC 157. Miesha Tate är den som klarat sig bäst då hon höll ut till och med första minuten i tredje ronden i hennes och Rouseys re-match på UFC 168. I deras första möte, i Strikeforce, åkte Tate på den berömda armbaren med bara dryga 30 sekunder kvar i första ronden.

I genomsnitt ger det en matchtid på 2,24 minuter vilket är 25 sekunder kortare än längden på Rouseys ingångslåt “Bad reputation”. Rousey kan med andra ord avsluta Alexis Davis redan innan Joan Jett börjat sjunga och besegra nio utav tio motståndare redan innan sången är slut.

Därtill har Rousey fightats tre gånger på ett halvår. Ingen annan UFC mästare går match så ofta, de flesta går match två gånger, per år. Värt att nämnas är också att Rousey under den här tiden också lyckats med konststycket att spela in två filmer, ställa upp på fotograferingar och andra mediauppdrag som ingår i att vara UFC-fighter och mästare.

Rousey har fått frågan om hon tycker det är svårt att motivera sig givet sin överlägsenhet och hur snabbt hon besegrar sina motståndare.

Hennes svar:

”Det bara verkar så eftersom jag redan är så motiverad. Om jag inte var så motiverad skulle de här matcherna dra ut mer på tiden. Jag har fortfarande mycket att förbättra. Jag vill dra mig tillbaka obesegrad, vara känd som en av de största genom tiderna. Det kräver långt mer hårt arbete än vad jag presterat så här långt.”

Mästarinnan är med andra ord inte nöjd med att bara vinna, hon vill fortsätta att vara så mycket bättre än sitt motstånd. Om trenden fortsätter är det fantastiskt för henne men till slut dåligt för resten av tjejerna i bantamweight och för kvinnlig MMA generellt. UFC jobbar hårt för att öka populariteten men när Rousey krossar varenda utmanare gör inte det den uppgiften lättare.

Dana White sade det många gånger redan innan Rousey var i UFC, att hon är jämförbar med den kvinnliga boxarlegenden Lucia Riker, som för övrigt också hjälpt Rousey i träning vid flera tillfällen. Rikers enda förlust i karriären kom mot en man i en uppvisningsmatch – det är så bra hon var jämfört med alla andra. Rikers drog sig tillbaka med ett record i boxning på 17-0 och ett record i kickboxning på 37-0.

Kanske UFC behöver skala ner på Rosueys matcher så att resten av divisionen hinner bygga upp konkurrenskraftigt motstånd? Eller i alla låta det gå mer tid mellan Rouseys titelförsvar? Viktklassen skulle inte existera utan henne men nu när det är som det är vore det kanske bra för viktklassen om Rousey inte fightades lika ofta?

Många säger att Cristiane “Cyborg” Justino skulle utmana Rousey bättre än andra men så länge Cyborg inte är signad av UFC finns det inte mycket att säga. Den mest sannolika som Rouseys nästa utmanare är istället Cat Zingano som också är obesegrad (8-0 MMA, 1-0 UFC). Men Zingano har precis kommit tillbaka från en knäoperation.

White vill inte erkänna att det är brist på tillräckligt bra motstånd i bantamweight divisionen. Han påminner istället media om att alla fighters kan förlora:

”Alla kan, vilken gala som helst, gå in i buren och ha sin sämsta kväll medan motståndet har den bästa kvällen. Det kan hända vem som helst på vilken gala som helst. Vi har sett det många gånger och det här senaste året inte minst.”

Som det ser ut just nu så är den enda som kan besegra Rousey hon själv och en för hög arbetsbelastning. Givet Rouseys nuvarande status med inplanerad knäoperation etcetera kommer vi förmodligen inte se Rousey försvara sin titel förrän i slutet på året.

Att inte ta hand om kroppen eller pusha sig själv för hårt och snabbt är något Rousey redan gjort en gång i sin idrottsliga karriär.

“Det är ett av misstagen jag gjorde i Judo, jag tävlade för mycket när jag inte skulle.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer