Nyhet

Tor Troeng och Andreas Ståhl tar hjälp av förre längdskidstjärnan Per Elofsson

Tor Troeng och Andreas Ståhl ligger i hårdträning inför kommande UFC-matcher i sommar och till sin hjälp i fys- och konditionsträningen har de en av Sveriges främsta idrottsstjärnor under 2000-talet, skidåkaren Per Elofsson.

Per Elofsson, 37 år, född och uppvuxen i Umeå, hade sin storhetstid inom längdskidåkningen i början på 2000-talet. Säsongen 2000/2001 vann han världscupen, inklusive femmilen i Holmenkollen Norge, och tog inte mindre än tre VM-medaljer. På hösten 2001 tilldelades han Svenska Dagbladets guldmedalj för sina prestationer i skidspåren.

Säsongen därefter (2001/2002) vann Elofsson världscupen igen samt tog ett brons på OS i Salt Lake City USA (2002). Vid VM i Val di Fiemme 2003 tog Elofsson återigen hem medaljer och denna gången blev det ett guld och ett brons.

Elofsson drog sig tillbaka 2005 och har numera flera strängar på sin lyra och ett av uppdragen är alltså att hjälpa Tor Troeng och Andreas Ståhl i deras fys-träning. Elofsson har bland annat dragit ut grabbarna på myrlöpning i syfte att förbättra konditionen, öka uthålligheten och styrkan i benen och bålen. De kom tillsammans fram till att endast styrketräning inte vara tillräckligt. Samarbetet har pågått sedan i mars och har gett goda resultat:

Tor Troeng:

“När vi har våra vanliga fyspass så kan jag nu ta ut mig ännu hårdare men samtidigt återhämta mig bättre. Jag känner verkligen att det gör skillnad.”

Troeng är väldigt nöjd med samarbetet med Elofsson och tror att alla idrottare kan och bör lära av varandra:

“Alla idrottare är på något sätt bra på olika saker och att lära av varandra är jätteviktigt. Jag tror att man kan utvecklas mycket av det och jag tror att idrottarna tjänar mycket på det också.”

Per Elofsson kan också se flera likheter mellan sin egen sport längdskidåkningen och MMAn:

“Det är ju de djuriska insikterna som kommer in där, båda är en individuell sport, så man förstår ju vilket ansvar och vilket tryck de har på sina axlar när de går in där. Precis som man själv kände när man stod på startlinjen på ett OS eller VM.”

Tor “The Hammer” Troeng (16-5 MMA, 1-1 UFC) har sin tredje UFC-match framför sig. Han möter amerikanen Trevor “Hot Sauce” Smith (11-5 MMA, 1-2 UFC) på UFC Fight Night i Dublin Irland den 19 juli.

Andreas “Real Steel” Ståhl (9-0 MMA) gör sin UFC debut en vecka senare och går upp mot Gilbert Burns (7-0 MMA) på UFC on FOX 12 den 26 juli på SAP Center i San Jose Kalifornien.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer