Nyhet

Sonnen visar positivt i ännu ett dopingtest

Nu har han åkt dit igen! Igår kom beskedet att Chael Sonnen visat positivt på ytterligare ett slumpmässigt dopingtest, denna gång med tillväxthormoner i kroppen.

Bland annat har det framkommit att han använt Erytropoetin (EPO), ett hormon som bildas naturligt i njurarna. Hormonet kan ordineras som medicin vid vissa sjukdomar, eller så används det illegalt som dopning. Han visade även positivt för Humant koriongonadotropin, ett tillväxthormon som kan användas för att bygga muskler tillsammans med anabola steroider och i vissa sammanhang klassas som dopningspreparat.

Vi har tidigare rapporterat om Sonnen som visade positivt på ett dopingtest i maj. Testerna visade då positivt på de förbjudna substanserna Clomiphene och Anastrozole. Det används oftast av män för att motverka effekterna av höga östrogenhalter samt för att återställa kroppens naturliga testosteronproduktion vilken minskar med åldern.

Testosterone Replacement Treatment eller TRT som det kallas har ställt till bekymmer för en del fighters då det tidigare var lagligt och tillåtet i UFC om man hade tillstånd från Nevada State Athletic Commission. Sedan februari 2014 har det dock förbjudits. Veteraner som Dan Henderson har uttalat sig i positiva ordalag om TRT och menar att de inte hade kunnat tävla på en hög nivå om det inte vore för behandlingen.

Francisco Aguilar, ordförande i Nevada State Athletic Commission bekräftar att Sonnens test visade positivt. Han konstaterar att Sonnens situation med kommissionen nu har ändrats efter att han misslyckats med andra testet. Ärendet kommer nu att behandlas den 23 juli i en Las Vegas där han troligtvis kommer att bli avstängd.

Dave Sholler, UFCs PR ansvarig:

”Vår ställning i frågan förblir absolut densamma: Vi stödjer uppdraget och vi kommer att fortsätta se till att alla UFC fighters tävlar på lika villkor, utan prestationshöjande preparat och förbjudna ämnen.”

”Sonnen kommer att få möjlighet att framträda inför Nevada Athletic Commission nästa månad, och genom ett uttalande till media ikväll lovade han att samarbeta”

Sonnen uttalar sig:

”Kommissionen är medveten om andra ordinerade mediciner jag tog, och jag kommer inte motsäga dessa påståenden. Jag kommer samarbeta med kommissionen och ser fram emot att ha en dialog om hur fighters som är i övergången från TRT ska kunna undvika att bryta mot några regler. ”

Sonnen är för närvarande bokad för en submission grappling match mot Andre Galvao (5-2) på Metamoris 4, den 9 augusti i Los Angeles. Galvao och många andra fighters var de första någonsin som testades efter Pan 2013 av IBJJF. Han visade då ett negativt resultat.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer