Nyhet

Nate Marquardt: ”För mycket bantning gjorde mig sämre”

I en sport som MMA där storleken har betydelse, ibland väldigt stor betydelse, är det inte alltid till en fighters fördel att försöka vara störst i viktklassen. Det vet Nate Marquardt.

Logiken säger att i ju lägre viktklass en fighter kan pressa ner sig i på invägningsdagen och ändå återhämta sig till det är dags för match, desto större konkurrensfördel har han eller hon. Men, det är nödvändightvis inte alltid sant. Om en fighter pushar sin viktnedgång för hårt kan det få ödestigra konsekvenser för prestationen och i förlängningen för karriären.

I den situationen hamnade Nate Marquardt efter att ha experimenterat och tävlat i 170 pounds de senaste åren. Åren innan tävlade han framgångsrikt i 185 pounds. Marquardt gick 1-3 i 170 pounds (welterweight) och hade tre raka förluster i bagaget när han igår gick in i buren på UFC Auckland, i middleweight.

I matchen mot James Te Huna på UFC Auckland presterade Marquardt en av sina bästa matcher någonsin. Detta trots att Te Huna som gått ner ner från 205 pounds var storleken större. Men Marquardt var snabbare, skickligare, och dominant – han avslutade matchen inom fem minuter och drog ut Te Huna på en armbar.

Vad är skillnaden? Marquardt behövde inte banta lika hårt som han var tvungen till inför matcherna i welterweight.

”Jag tror det var en stor bidragande orsak. Min träning fick lida mycket för min tuffa diet, jag fick inte tillräckligt bra förberedelser och jag kunde inte återhämta mig bra nog.”

”Jag tror att viktnedgången matchveckan påverkade min prestation och det är här, i 185 pounds, jag hör hemma.”

Diet kanske inte låter som en stor grej men det handlar inte om att se bra ut på stranden utan om att hitta en balans och en vikt som innebär att man sista dygnet innan match inte behöver ta mer än 10-20 pounds för att nå matchvikt. Därefter också kunna vätska upp så att man 24 timmar senare kan prestera på topp.

Bantning sliter inte bara på kroppen utan det kan också ta mycket fokus ifrån det som fightern behöver energi till: träningen och matchförberedelserna. Det vill säga allt som gör en fighter till en fighter kan få stryka på foten; teknik, kondition och mental förberedelse.

Marquardt:

”Jag känner att mitt självförtroende har kommit tillbaka inför den här matchen.”

”Jag tror inte det är meningen att jag skall köra i 170 pounds. Jag var framgångsrik mot Tyron Woodley och efter det var det svårt att få mig på andra tankar. Till slut, efter min senaste match (KO-förlust mot Hector Lombard i första ronden) så ramlade poletten ner.”

Marquardt har nu en lång resa tillbaka till sin forna topposition men han känner åtminstone att han valt den rätta vägen dit. Han vände den negativa trenden. Efter tre raka förluster stod han åter som vinnare, i UFC Aucklands main event mot James Te Huna, och fick dessutom bonus för sin submission vinst. Övriga som gjorde bra ifrån sig och erhöll bonusar var:

Fight of the Night gick till galans öppningsmatch Gian Villante vs Sean O’Connell.

Performance of the Night-bonusarna gick till Charles Oliveira och som vi redan nämnt, Nate Marquardt, för deras submission vinster.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer