UFC startar ett samarbete med Vale Tudo Japan

UFC expanderar och satsar hårt på Asien. Nu har de skrivit ett avtal med Vale Tudo Japan om en TUF-liknande satsning i Asien.

Dana White meddelade under onsdagskvällen att satsningen är tänkt att likna den nu väl etablerade realityserien The Ultimate Fighter med några ”mindre tweaks”. Skillnaden kommer att vara att deltagarna inte kommer att bo i ett gemensamt hus. De kommer inte heller ha coacher som UFC plockar in utan träna i egen regi.

Deltagarna kommer att komma från bantamvikt respektive fjädervikt. Tanken är att serien skall ha premiär senare i år och det är första gången UFC samarbetar med en lokal organisation. Turneringen kommer att bestå av 8 deltagare i varje viktklass i en så kallad ”round-robin turnering” där alla deltagare möter varandra till skillnad från en utslagsturnering där man åker ut när man förlorat. Fightern i varje viktklass med den bästa vinst/förlust-ration kommer att belönas med ett UFC kontrakt. Detta format är väldigt etablerat i Japan i bland annat sumo-tävlingar som är omåttligt populära i landet.

Skillnaden mellan Japan och tidigare marknader där UFC har etablerat sig är att Japan sedan tidigare har en lång tradition av MMA och kampsport. Namnkraftiga organisationer som K-1 och Pride baserades båda i Japan. Dock har populariteten för japansk MMA sjunkit stadigt de senaste åren, bland annat pga bristen på stjärnor och aktörer på den internationella arenan.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer