Nyhet

Intervju med den nya SMMAF-ordföranden Johan Halldin

Här följer en intervju med den nya ordförande i SMMAF, Johan Halldin.

Berätta lite om dig själv!

– Jag är en 43-årig stockholmare med en bakgrund som formgivare och som arbetar med varumärken, reklam och kommunikation. Jag började träna judo 1981 och efter det har jag nog prövat på det mesta i kampsportsväg – tills jag till slut landade i MMA. Jag har varit verksam som tränare i sedan mitten av 90-talet. Min nuvarande klubb Berserk MMA grundade jag med några vänner 2005.

– Men jag har inte bara varit aktiv inom själva träningen, utan jag har också gjort en hel del andra saker för kampsporten. Bland annat startade jag den engelskspråkiga sajten ”Asgard MMA” och drev kampsportstidningen FightLife. Idag jobbar jag på ideell basis som creative director för IMMAF och ansvarar för bland annat varumärkesfrågor och kampanjer. Jag har också formgivit hemsidor och logotyper åt både IMMAF och världsmästerskapet i amatör-MMA.

– Jag hoppas att kunna dra nytta av mina erfarenheter av entreprenörskap, engagemang och kunskap om MMA och använda dessa i mitt arbete för förbundet. Jag är genuint ”förälskad” i MMA och kommer att arbeta hårt för att vår sport avdramatiseras och blir mer folklig och inkluderande. För att kampsport i allmänhet – och MMA i synnerhet – ska bli mer accepterad så behöver vi få fler personer som talar för sporten än enbart de som är ”typiska fighters”. Jag hoppas kunna vara en av dessa personer.

Vad blir ditt viktigaste uppdrag i förbundet och vad vill du åstadkomma?

– Jag ser MMA som en bred folksport för både motionärer och elitidrottare – ja, alla som vågar utmana sig själva! MMA hjälper människor att växa och jag hoppas kunna hjälpa fler att upptäcka vilken fantastisk sport det är. Självklart hamnar mycket fokus på UFC – vår sport är spektakulär och underhållande och det är fantastiskt det genomslag våra svenska fighters har, men det finns många fler sidor att visa upp.

– Jag vill så klart också att förbundet ska ge bästa möjliga förutsättningar för våra jätteduktiga tjejer och killar inom amatör-MMA. Vi har goda möjligheter att vara en av de starkaste nationerna och utmärka oss på EM- och VM-nivå. Självklart hoppas jag att vi en dag kan sikta mot ett OS också, men vi får ta en sak i taget…

Hur ser planeringen ut inför VM?

– Som helt nyvald ordförande blir jag tvungen att be om att få återkomma i den frågan. Jag är väldigt glad och stolt att vi rekryterat landslagskaptenen Usama Aziz och landslagskoordinatorn Martin Janson. Bägge är superduktiga killar och vi kunde aldrig ha fått bättre ledare för vårt landslag.

Vad tror du om Sveriges chanser?

– Vi är verkligen en nation att räkna med och jag är övertygad om att vi kommer att kamma hem många medaljer! Jag tror att förra årets internationella insatser inom samtliga kampsporter skvallrar om vilken nivå Sverige ligger på.

Vad har du att säga om den tidigare ordförandens insatser?

– Det är få som förstår vilken otrolig insats George Sallfeldt har gjort för svensk kampsport! Hans engagemang kommer att ge eko långt in i framtiden. Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften att ta över efter George, men att ha honom – och många andra – vid min sida gör mig trygg att det ska gå bra.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer