Artikel

Vad gör du om du blir förbannad under match?

Vad gör du om du blir förbannad under match? Eller tror du som en del fighters att du måste bli förbannad för att kunna kämpa fullt ut? Här kommer del 6 i PO Lindvalls artikelserie om mental träning.

Eller har du upptäckt en av de viktigaste lektionerna för att lyckas på mattan, ringen eller i oktagonen? Att du presterar bäst när du kan kontrollera dina tankar och känslor. Jones et al (2007) fann att de mest framgångsrika idrottarna hade lärt sig att känna igen tankar och känslor som motarbetade deras möjligheter att göra sitt bästa. Men framför allt kunde de också ändra sina tankar och känslor för att ta kontroll över sig själva och på så sätt påverka sina prestationer i rätt riktning.
Våra tankar kan både få oss att tveka eller vilja backa ur, de kan göra att vi övertänder, men också att vi faktiskt får ut vårt bästa när det gäller. För något tag sedan coachade jag en fighter inför, under och efter en match. Dagarna innan match verkade läget under kontroll, fokus var på egna styrkor och att försöka behålla lugnet under matchen. Alldeles innan match märktes det att spänningen ökat betydligt, korta nästan irriterade kommandon till de som hjälpte till med att passa in skydden och blicken var mycket fokuserad. För att inte säga att den uttryckte något av en övertändning… vilket också märktes i början av första ronden. Allt som syntes i blicken innan matchen kom ut i varje slag och spark. Vad är det för dåligt med det då kan man undra. Jo, det är flera saker som händer, fortsätter man på det sättet under en längre stund så har man kört slut sig själv på några minuter. Men framför allt får man inte ut det man kan ur teknikerna. Det går långsamt, tajmingen stämmer inte helt och kraften i teknikerna kommer inte ut fullt.
En bit in i första ronden hände något, det syntes att fightern lyckades ändra sitt fokus och sitt tänk. Axlarna sjönk ner lite (vilket kan tyda på att spänningen i kroppen sänktes), blicken och ansiktsuttrycket ändrades från fullt påslag till att uttrycka mer av ett lugnt fokus. Då började också tajmingen stämma. Snabbheten och kraften i teknikerna blev bättre. Variationen i teknikerna och fotarbete förbättrades tydligt, riktigt snygga undanglidningar och mer avancerade kontringar satt där de skulle. Den lungna koncentrationen förbättrades sedan rond för rond. Nästa varje anfall från motståndaren stoppades med en kontring. Segern var odiskutabel.
Efter matchen frågade jag var det viktigaste som denna fighter gjort under matchen. Svaret var att få kontroll på sig själv, att få kontroll på sina tankar och hitta ett lugn. Vilket också var det denna fighter under sina mentala förberedelser haft i sina tankar inför matchen. Eller som en gammal världsmästare uttryckte det, som man tränar reagerar man. Med att träna menas här då både vad man tränar på under träningspassen, men också vad man tränar på mentalt inför en match.
Det denna fighter lyckades med var först att få kontroll på sina tankar och sen behålla den kontrollen matchen igenom. I ringen handlar det om att hantera det som ’kastas’ mot en, det går inte att veta innan vad som skall komma från motståndaren, eller hur stor press denna sätter på dig genom sitt sätt att fightas. Olika tekniker avbyter varandra och det gäller att kunna växla tempo, anpassa försvar, anfall, kontringar och taktik hela tiden. Eller som den här fightern sa efter fighten, när det verkar som att allt går långsammare, då hinner man se vad den andra gör och då blir allt lättare.
Övertändning var inte ovanligt under matcherna den här tävlingsdagen. Få fighters och tränare hade verktygen att hantera dessa övertändningar. När jag lyssnade på de råd som coacherna gav sina fighters hörde jag bara tekniska och taktiska råd. Något som en övertänd fighter inte klarar av att processa mentalt. För att kunna tänka behöver vi först ha tagit kontroll på våra tankar och känslor. En del coacher klagade på vad figtern gjort fel eller inte gjort under ronden. Något som oftast stjälper snarare än hjälper prestationsförmågan.
Sammanfattningsvis, självkontroll är en förutsättning för att få ut din potential. Frågan är blir då hur kan du träna din egen självkontroll?
Hur kan ni coacher hjälpa era fighters att bli bättre på att kontrollera sina tankar?

Del 1: Prestera i kampsport på hög nivåDel 2: Vad är det för nytta av att jobba med mål

Del 3: Mental tuffhet är inte att vara kaxig

Del 4: Hur tränar du din koncentration?

Del 5: Hur tänker du inför en prestation?

Kort presentation av PO Lindvall:

Po Lindvall har tränat kampsport sedan 1971 och grundade Slagskeppet Muay Thai. Sedan 1990 har Lindvall jobbat med prestationsutveckling med stöd av prestations- eller idrottspsykologi. Lindvall är Doktorand i yrkeskunnande med inriktning mot evidensbaserad ledarcoaching.

Fil.mag. med inriktning mot Sociologi och Prestations Psykologi.

Mental Training Counsellor, International Society of Mental Training and Excellence.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer