Nyhet

Max Lindblad vann prestigefull BJJ-tävling i Finland

Den 1 mars 2014 hölls Primates Professional Jiu Jitsu i Helsingfors, Finland, tillika den första professionella tävlingen i BJJ som genomförts i Norden. Svenske lilabältet Max Lindblad från Prana JJ deltog och vann sin klass och besegrade bland annat två svartbälten.

Tävlingen bestod av ett antal super fights med bland annat Dean Lister, som är känd både från UFC men också ADCC och diverse andra grappling och MMA-matcher som största dragplåster mot Janne-Pekka Pietiläinen, europeisk ADCC mästare samt medaljör på VM i BJJ. Det blev vinst för Lister som fick kämpa för segern där Pietiläinen kom ur flera låsförsök.

Utöver det faktum att detta var en tävling innehållande en del super fights så hölls det även en invitation only, 8 mans-turnering under modifierade IBJJF regler. Modifiering av reglerna innebar här att matcherna oavsett bälteskategori med en blandning av deltagare från lila till svartbälte i BJJ, att det var submission only matcher med matchtiden 10 minuter. Semifinalerna och finalerna var 20 minuter långa. Klassen var även en sammanslagning av -76kg och -82,3kg.

Sverige representerades av Max Lindblad, tävlande för Prana Jiu Jitsu. Max har under 2013 som blåbälte vunnit EM-guld i sin viktklass, vunnit Abu Dhabi Pro JJ och även VM-silver i BJJ och har nu under 2014 vunnit EM i sin viktklass som lilabälte.

Max gick tre matcher under denna turnering där motståndet bestod av Finska mästare, Europeiska mästare samt medaljörer och vinnare av VM i BJJ som brunbälten.

Första matchen vann Max på domslut efter 10 minuter där han mötte ett lilabälte vid namn Sakari Räsänen från BJJ Center i Finland.

I semifinalen mötte Max ett svartbälte vid namn Raimo Posti från Barreto Jiu Jitsu, Lahti och lyckades efter dryga 13 minuter avluta honom med ett lapel choke från topp knee-on-belly.

Finalen ställdes Max mot Greger Forsel som också är ett svartbälte tillhörande Sports Academy No. 1 i Finland. Greger är 4-faldig europeisk mästare i BJJ och även medaljör i VM i BJJ.

Matchbilden var relativt jämn till en början men gick mer och mer mot Max håll positionsmässigt. Greger var nära på att få in ett kneebar på Max under den senare delen av matchen men Max lyckades tas sig ur detta och vända på matchen och avsluta motståndaren med en tight bow-and-arrow choke från rygg.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer