Nyhet

Ralf Carneborn inför SW-SM: ”Jag känner mig stark”

Med några dagar kvar till årets SM i submission wrestling är tävlingsförberedelserna i slutskedet. Vi har fått en pratstund med BJJ-svartbältet Ralf Carneborn. Hur har förberedelserna sett ut inför SM? – Förberedelserna har varit bra, jag hade stor fokus på No-GI VM i Los Angeles för cirka en månad sedan, så flera av dom passen där …

Hur har förberedelserna sett ut inför SM?

– Förberedelserna har varit bra, jag hade stor fokus på No-GI VM i Los Angeles för cirka en månad sedan, så flera av dom passen där jag vanligtvis brukar välja GI har istället gått till att köra SW. Jag känner mig stark och i bra form, jag ligger mitt emellan 71 och 77 så jag behöver inte alls tänka på vikten som tur är.

Hur skulle du summera ditt år så här långt?

– Början av året var kantat av lite personliga problem, men det ledde iaf till att jag tränade ännu hårdare och lyckades droppa ner i vikt (har kört 82.3 i BJJ ett år, nu tillbaka i 76), har blivit bättre på att äta mindre och bättre. Även fast No-GI VM i Los Angeles inte gick min väg resultatmässigt, så var det en grym resa med mina kompisar ifrån klubben (Simon Sköld/Dennis Erdogan/Linda Lindström/Maxine Thylin). Året avslutades dock bra här med Swedish Open i BJJ, jag kom tvåa men gjorde kanske en av mina bättre turneringar som svartbälte.

Årets SM blir sista tävlingen någonsin med FILA-regler. Vad anser du om FILA-regelsystemet och vilket föredrar du av FILA och kommande ADCC-regelsystemet?

– Jag har bara kört förra SM under FILA reglerna, men jag kan inte säga att jag gillar dom, det känns som det är gjort för brottare mer än SW folk och jag tycker att det finns flera logiska fel i sättet man återställer positioner och ger poäng i många fall. Jag föredrar helt klart ADCC reglerna (förutom heel-hooks) och det känns som en bättre att följa den största organisationen om man vill köra ADCC (kval) nästa år.

Hur kommer tiden efter SM att se ut – vad ser du fram emot mest till nästa år?

– Nästa år blir största fokus på Nordic Open BJJ, förra året var väldigt lyckat men det var trots allt våran första BJJ tävling (för Nacka Dojo), så detta år ser jag fram emot ännu fler tävlande och större konkurrens. Swedish Open i år hade flest svartbälten någonsin i en nordisk tävling som jag varit på, jag hoppas att denna trend fortsätter.

Nästa år blir det även att gå upp lite till i muskler, en av dom saker jag fick ta med mig ifrån VM är att teknik är viktigt men att man måste också ha en hel del råstyrka för att hänga med.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer